Ποια γυναίκα-σύμβολο γίνεται χαρτονόμισμα;

jane-austen+.oteΑγκαλιά με ένα από τα βιβλία της ταξιδέψαμε, ερωτευτήκαμε, ανοίξαμε τους ορίζοντές μας, διδαχθήκαμε. Γι' αυτό και η χώρα της την αντάμοιψε.

Η Τζέιν Όστεν, η Βρετανίδα συγγραφέας του 19ου αιώνα, θα είναι το νέο πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Η συγγραφέας κλασικών μυθιστορημάτων όπως τα «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», «Λογική και Ευαισθησία» και «Έμμα» θα πάρει από το 2016 τη θέση του Κάρολου Δαρβίνου.
Η Τζέιν Όστεν θα είναι η μοναδική γυναίκα που θα κοσμεί βρετανικό χαρτονόμισμα καθώς τον Απρίλιο η Τράπεζα της Αγγλίας προκάλεσε σάλο όταν ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το πρόσωπο της κοινωνικής μεταρρυθμίστριας και φιλανθρώπου Ελίζαμπεθ Φράι με εκείνο του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο χαρτονόμισμα των 5 λιρών.
Όπως και πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία αλλάζει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα τα σχέδια στα χαρτονομίσματά της, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους παραχάραξής τους. Στη μία πλευρά εικονίζεται ο μονάρχης της χώρας --εν προκειμένω η βασίλισσα Ελισάβετ-- ενώ από την δεκαετία του 1970 η άλλη πλευρά κοσμείται από κάποιο ιστορικό πρόσωπο. Ο πρώτος που επελέγη ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

 

WOMANNOW.GR LOVES...