Όταν το ζευγάρι θέλει να πάει διακοπές χωριστά

friendshipΤο είχατε ακούσει σε μια παρέα. Και τώρα τρεις φίλες σας αποφάσισαν να πάνε λίγες μέρες διακοπές, μόνες τους. Ναι, χωρίς τους συντρόφους τους. Θα θέλατε κι εσείς λίγες μέρες ξεγνοιασιάς, αλλά είναι σωστό;

Κι όμως, οι χωριστές διακοπές για λίγες ημέρες και για τους σωστούς λόγους, μερικές φορές έχουν πολύ ευεργετικές ιδιότητες στη σχέση του ζευγαριού και βοηθούν στην ανανέωση της. Όχι διακοπές χωριστά όμως από εκδίκηση, θυμό ή τιμωρία αλλά κατόπιν επικοινωνίας , διαλόγου και κοινής συμφωνίας.

Γιατί να το κάνει ένα ζευγάρι:

• Το διάλειμμα από την καθημερινότητα έχει ως αποτέλεσμα την ανανέωση της σχέσης.
• Είναι μια ευκαιρία για περισυλλογή. Ο καθένας μόνος του θα αφιερώσει χρόνο στις σκέψεις του και θα έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Να τα βρει με τον εαυτό του.
• Ο καθένας μόνος του, έχει την ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό ζωής και πράξεων, να εξετάσει τις κινήσεις του, τις πράξεις του παρελθόντος, να κατανοήσει λάθη και σωστά, κινήσεις και πράξεις, να βρει τρόπους να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και να πάρει μαθήματα. Αυτές οι διεργασίες γίνονται μόνο όταν ο καθένας είναι μόνος του με τον εαυτό του.
• Ο καθένας θα μπορέσει να σκεφτεί τι επιθυμεί για το μέλλον του, ποια είναι τα όνειρά του που δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα και τι θα θελε  να κάνει πραγματικότητα.
• Έχει την ευκαιρία να καταστρώσει ένα σχέδιο ζωής και προτεραιοτήτων για το άμεσο αλλά και πιο μακρινό μέλλον. Το σχέδιο αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επαγγελματικούς στόχους, αλλά πιο πολύ προσωπικούς, οικογενειακούς, διαπροσωπικούς, υπαρξιακούς- τους πιο σημαντικούς για αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτό το σχέδιο ζωής, το άτομο πρέπει να το κάνει μόνο του! Οι ξεχωριστές διακοπές θα το βοηθήσουν να πάρει αποφάσεις ώστε όταν θα βρεθεί με το σύντροφό του να έχει ένα καθαρό πλάνο στο μυαλό του, να μοιραστεί και να συζητήσει αν και κατά πόσο είναι εφικτά αυτά που επιθυμεί ,αν μπορούν να πραγματοποιηθούν και αν ο σύντροφος με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει.
• Επίσης, το άτομο , άντρας ή γυναίκα, μόνο του σε ολιγοήμερες διακοπές, μπορεί να περάσει ανέμελα με τους φίλους του. Να θυμηθεί παλιές ανέμελες μέρες, να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί από την καθημερινότητα, τις ευθύνες και τα παιδιά. Όλοι έχουν ψυχικά και σωματικά την ανάγκη των ανέμελων διακοπών. Το έχει ανάγκη η ψυχή, το σώμα και το πνεύμα! Για να γεμίσουν μπαταρίες ώστε να γυρίσουν ανανεωμένοι και ψυχοσωματικά ξεκούραστοι.
• Τελικά, οι χωριστές διακοπές μπορούν να ανανεώσουν τη σχέση σε όλα τα επίπεδα και να ξεκουράσει ψυχικά, σωματικά και πνευματικά και τους δυο και τελικά να τους φέρει πιο κοντά με νέα ενέργεια, κέφι για επικοινωνία, επαφή και κοινή πορεία.

Γιατί να μην το κάνει ένα ζευγάρι: 

Βέβαια υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, που η σχέση έχει ήδη κλονιστεί πολύ σοβαρά όλα αυτά τα χρόνια, σε όλα τα επίπεδα. Το ζευγάρι έχει απομακρυνθεί επικίνδυνα, «το γυαλί έχει σπάσει» και δεν υπάρχει πιθανότητα επαναφοράς και σύγκλισης αξιών, τρόπου ζωής, επικοινωνίας, επαφής. Αυτό το ζευγάρι πλησιάζει προς το τέλος της σχέσης του και το μόνο που μπορεί πλέον να βοηθήσει είναι η ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη του ζευγαριού, για να συζητήσουν άμεσα όλη την αλήθεια , αν θέλουν να σώσουν τη σχέση τους.

Τα άτομα αυτά δεν έχουν ανάγκη από χωριστές διακοπές. Αυτές έρχονται ή επιβάλλονται από την ανάγκη να μην βλέπει ο ένας τον άλλον και να μην τσακώνονται. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο και ο καθένας να κάνει τη ζωή του. Άρα, σε αυτή τη περίπτωση οι χωριστές διακοπές έρχονται από την ανάγκη να μην βλέπει ο ένας τον άλλον και όχι για την ανανέωση της σχέσης. Εδώ έχουμε άλλα δεδομένα.
Στη περίπτωση που το ζευγάρι βρίσκεται σε τέτοια θέση, πρέπει να ζητήσει άμεσα τη βοήθεια ενός καλού συμβούλου- ψυχολόγου γάμου, για να δουλέψει τη σχέση ή το γάμο του, πριν την οριστική τους διάλυση.
Οι χωριστές διακοπές σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι η λύση. Το μόνο που κάνουν σε μία σχέση που έχει επέλθει η ρήξη είναι να την παρατείνουν αφού ούτως ή άλλως θα έχει άσχημη κατάληξη.

Από τη Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

 

WOMANNOW.GR LOVES...