Οι λίστες μιας single

wow1Οι περισσότερες γυναίκες (όπως και άντρες) βιώνουμε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας μια κατάσταση που προκαλεί πολλά αντιφατικά συναισθήματα: το να είμαστε χωρίς σχέση. «Μόνες» μας είτε από επιλογή είτε όχι, για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συχνά το εκκρεμές των όσων νιώθουμε  που συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση μένει κολλημένο στον έναν πόλο. Τα συναισθήματα είναι συνήθως αρνητικά. Φόβος για το μέλλον, άγχος, ενοχές και αυτοκατηγορίες, αυτολύπηση, ντροπή, μέχρι απελπισία και κατάθλιψη. Η αλήθεια είναι όμως, ότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας, θα ανακαλύψει, ότι το να μείνουμε μόνοι μας για λίγο, μπορεί να είναι το καλύτερο δώρο που πήραμε ποτέ. Θα δούμε ότι είχαμε παραμελήσει ή αγνοήσει ένα σωρό ταλέντα και δυνατότητες και ότι είχαμε παραγνωρίσει τις άπειρες δυνατότητες που μας προσφέρει το περιβάλλον μας για στήριξη και σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Και το σημαντικότερο, ότι μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να νιώσει ολοκληρωμένος (ακόμα και) χωρίς σχέση. Παλεύοντας να ξεπεράσουμε το σύνδρομο του πρίγκιπα του παραμυθιού, που θα καλύπτει κάθε ρεαλιστική και φανταστική ανάγκη μας, μπορούμε να γίνουμε οι πρίγκιπες της ζωής μας. Μπορούμε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μας. Μπορούμε τέλος, να βρούμε ένα εναλλακτικό νόημα ζωής που θα μας γεμίζει, ένα νόημα διαφορετικό από την συνεχή αναζήτηση μιας σχέσης. Μέσα από την συγχώρεση και την αποδοχή, οφείλουμε να γεμίσουμε μόνες μας τα κενά μας με τρόπο δημιουργικό και όχι νευρωτικό. Αυτά τα κενά, προέρχονται από ανεκπλήρωτες αναπτυξιακές ανάγκες, ανάγκες δηλαδή που είχαμε ως παιδιά και δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, ή δεν καλύφθηκαν ποτέ επαρκώς. Κανείς όμως δεν είναι υπεύθυνος πια για αυτά, παρά μόνο εμείς. Και αυτά είναι τα καλά νέα.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :Πάρτε χαρτί και μολύβι λοιπόν και...

  • Γράψτε μια λίστα με τα προσόντα του ιδανικού συντρόφου. Όλα όσα θα θέλατε να έχει, αν ήταν στο χέρι σας. Κρατήστε αυτή τη λίστα σα φυλακτό. Γράφει όλα όσα σας λείπουν από τη ζωή σας. Είναι αυτά για τα οποία αξίζει να προσπαθήσετε, όσα χρειάζεται να δώσετε εσείς στον εαυτό σας ώστε να γίνετε ευτυχισμένες.
  • Φτιάξτε επίσης μια λίστα με πράγματα που θέλατε πάντα να κάνετε, και αναβάλλατε για να τα κάνετε μαζί με τον σύντροφό σας. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες σας. Συχνά, περιορίζοντας την οπτική μας αποκλειστικά σε αυτό που νομίζουμε ότι μας λείπει (η σχέση), παραβλέπουμε όλα τα άλλα σημαντικά και όμορφα πράγματα που έχουμε ήδη στη ζωή μας. Ποια είναι αυτά για σας; Μπορείτε να νιώσετε ευγνωμοσύνη για το τώρα; Γι όλα όσα έχετε ήδη;

Από την Ειρήνη Γεωργίου, ψυχοθεραπεύτρια Gestalt 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...