Να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση;

tv2Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους και την εξελικτική τους φάση, δεν είναι κακό να βλέπουν επιλεκτικά μερικά προγράμματα στην τηλεόραση. Σε μικρή ηλικία εως τα 4 με 5  βέβαια πρέπει να υπάρχει περιορισμένη έκθεση, αργότερα μεγαλώνοντας μπορεί ο χρόνος ν΄αυξάνεται και να παρακολουθούν ψυχαγωγικά κι εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκυμαντέρ κλπ. Ας καταρρίψουμε όμως έναν μύθο. Η τηλεόραση δεν έχει μόνο κακή επιρροή. Αν έχει προηγηθεί από τους γονείς σωστή επιλογή του προγράμματος και ταυτόχρονα επίβλεψη, μπορεί να έχει και καλή επιρροή. Κι είναι αναγκαίο οι γονείς να επιβλέπουν σε τι εκτίθεται το παιδί τους. Αυτό ισχύει τόσο για την τηλεόραση όσο και για τα παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε κονσόλες. Όλα φυσικά με μέτρο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να στερούμε από το παιδί μια διασκεδαστική ταινία, μια παιδική εκπομπή ή ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είμαστε όμως ως γονείς υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα παιδιά από ενδεχόμενα αρνητικά μηνύματα κάποιων προγραμμάτων, αρνητικές επιρροές και ειδικά κινδύνους του διαδικτύου . (Το θέμα του διαδικτύου είναι πολύ μεγάλο και θα το αναπτύξουμε σύντομα σε άλλο άρθρο). Είναι αναγκαίο να διδάξουμε στα παιδιά μας το πώς να διακρίνουν και να επιλέγουν ώστε ν΄ αποφεύγουν αρνητικά πρότυπα και να υιοθετούν σωστές συμπεριφορές. Επίσης κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά να εκμεταλλεύονται τον ελεύθερό τους χρόνο με ουσιαστικό τρόπο. Να κάνουν ευχάριστα πράγματα και ταυτόχρονα δημιουργικά. Να εκφράζουν τον εαυτό τους και να εκτονώνουν την ενέργειά τους κάνοντας σπορ, παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους με άλλα παιδιά ή επιλέγοντας να ζωγραφίσουν ,να κάνουν χαρτοκοπτική κλπ. Όχι να κάθονται δηλαδή παθητικά μπροστά από μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή.

Τα παιδιά κάνουν ο,τι βλέπουν και ο,τι ακούν από τους γονείς

Σε αυτό βέβαια πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς με το δικό τους παράδειγμα και τρόπο ζωής. Πρέπει δηλαδή ο γονιός με τις επιλογές του να δείχνει στο παιδί κι άλλες διεξόδους και τρόπους ψυχαγωγίας. Αν οι γονείς είναι παθητικοί μπροστά σε μία τηλεόραση όλη μέρα και το παιδί τους θα κάνει το ίδιο. Οι γονείς είναι οι καθρέπτες των παιδιών τους και αυτό οι γονείς πρέπει να το θυμούνται . Γιατί τα παιδιά κάνουν όχι μόνο ό,τι λένε οι γονείς αλλά και ό,τι βλέπουν.

Απο την Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι  Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...