Μήπως σας ενδιαφέρει πολύ η γνώμη των άλλων;

tumblr_kzonpa8mHt1qz4dqwo1_1280Αλλάξατε το κούρεμά σας, γιατί το πρότεινε η κολλητή σας, ή σκέφτεστε να χωρίσετε, γιατί οι γονείς σας δεν εγκρίνουν τον σύντροφό σας. Σίγουρα, τις τελικές αποφάσεις τις παίρνετε εσείς. Στην πορεία, όμως, μπορεί να αλλάξετε γνώμη δέκα φορές. Όσοι είναι και οι άνθρωποι που σας είπαν τη δική τους. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Για κάθε παιδί η γνώμη των μελών της οικογένειας, ειδικά των γονιών του, έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα πρώτα χρόνια της εξέλιξής του. Εάν στην εφηβεία, όταν ξεκινά η διαδικασία διαφοροποίησής του από το οικογενειακό σύστημα, το παιδί απειλείται με 'εξοστρακισμό' και βιώνει την απόρριψη, τότε ενδέχεται να παραμερίζει τις ανάγκες και τις θέσεις του και να ορίζει τη ζωή του σύμφωνα με τις επιθυμίες των σημαντικών άλλων. Έτσι η γνώμη τού περίγυρου αποκτά μεγάλη βαρύτητα και καταλήγει να ορίζει τη διάθεση και τις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου που δεν έμαθε να διαφοροποιείται από το οικογενειακό περιβάλλον του.

Το πρώτο βήμα για να καταφέρετε να αποδεσμευτείτε από τις γνώμες των άλλων είναι να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα σας αγαπούν λιγότερο αν σκέφτεστε ή λειτουργείτε διαφορετικά από εκείνους. Αλληλεπιδρούμε και συνδιαμορφώνουμε τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους και το περιβάλλον μας διαρκώς. Ωστόσο η προσωπική στάση μας δεν καθορίζεται ούτε από το περιβάλλον ούτε από τους άλλους. Η ικανότητα να ακούμε τις θέσεις των γύρω μας είναι δείγμα ωριμότητας, όχι, όμως, και το να τις υπακούμε ή να οριζόμαστε από αυτές.

WOMANNOW.GR LOVES...