Μιλήστε στα παιδιά σας για την οικονομική κρίση

coffeeΤα παιδιά ανάλογα πάντα με την ηλικία τους και τη συναισθηματική τους ωριμότητα και εξελικτική τους φάση πρέπει να κατανοήσουν αφού συζητήσουν με εμάς τους γονείς, τις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Στα πιο  παιδιά ηλικίας από 5 εώς 7 ετών : η εξήγηση πρέπει να γίνει με πολύ απλά λόγια, με καθαρές έννοιες και οι γονείς  πρέπει  ν΄αναφέρονται στην πραγματικότητα και στις αληθινές συνθήκες που βιώνει η οικογένεια. Φυσικά αυτό χρειάζεται να γίνει χωρίς υπερβολές και εξάρσεις πανικού και άγχους που δεν βοηθούν κανέναν και δεν λύνουν και το πρόβλημα. Μπορεί οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά και να τους πουν με ηρεμία υπομονή και αγάπη: "Eίναι μια δύσκολη περίοδος για την οικογένειά  ως προς τα χρήματα και  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα έξοδά μας.Κι αυτό  γιατί και εμείς και η χώρα μας περνάει δύσκολα οικονομικά. Όλοι κάνουμε θυσίες και εσείς πρέπει να το καταλάβετε και να μην ζητάτε πολλά παιχνίδια, να σκέφτεστε δηλαδή τη στιγμή που ζητάτε κάτι ότι αυτή την εποχή δεν έχουμε πολλά χρήματα.Κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε για εσάς αλλά για να συνεχίσουμε πρέπει να προσέχετε κι εσείς".
Στα πιο μεγάλα παιδιά στην προεφηβεία κι εφηβεία: Μπορούν οι γονείς να τους εξηγήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της οικογένειας χωρίς να τους δημιουργήσουν άγχος.Ρεαλιστικά να τους κάνουν κοινωνούς σε αυτό που βιώνουν και τις αλλαγές που πρέπει και αυτά να κάνουν στις απαιτήσεις τους,  στον τρόπο ζωής τους και σε αυτά που ξοδεύουν. Άλλωστε αυτή η οικονομία είναι μια καλή άσκηση για όλη τους τη ζωή σε θέματα ορίων.

H Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., HARVARD University είναι Ψυχο – Εκπαιδευτική σύμβουλος παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ζευγαριών και οικογένειας. Επίσης έχει εξειδίκευση σε γυναικεία θέματα, εικόνας σώματος, αυτοπεποίθησης και διατροφικές Διαταραχές. Είναι μέλος του Harvard Club of Greece, Σύλλογος Αποφοίτων του Παν. Harvard στην Ελλάδα (Harvard Alumni Association , HAA), έγκριτο μέλος της Ελληνικής εταιρείας  συμβουλευτικής ΕΕΣ και μέλος του Δ.Σ. Eπίσης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής εταιρείας Συμβουλευτικής & της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, American Psychological Association APA, από το 1996. Ήταν 16 χρόνια Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής του International School of Athens, (ISA) & μέλος του Executive Committe. 

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332, τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

Email: [email protected] [email protected]

WOMANNOW.GR LOVES...