Κινδυνεύετε από Οστεοπόρωση; Κάντε το Τεστ.

0dae60ff8d05b50ba97cbded7b498e64Η σημερινή ημέρα, 20η Οκτωβρίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ως Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Αυτή εντάσσεται σε ένα δεκαετές πρόγραμμα δράσης, που ξεκίνησε το 2011 και είναι αφιερωμένο στις παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων. 

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για επιπλέον

ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προβολή του προβλήματος της οστεοπόρωσης, έτσι ώστε, σε ατομικό πια επίπεδο, ο καθένας να ξέρει τι έλεγχο πρέπει να κάνει και ποια μέτρα προστασίας μπορεί και πρέπει να πάρει για να προλάβει την νόσο και της συνέπειες της.

Σύμφωνα με τον ορισμό, που έχει δοθεί, Οστεοπόρωση είναι η πάθηση των οστών, που μειώνει την οστική πυκνότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος. Το πρόβλημα λοιπόν είναι τα κατάγματα που προκαλούνται από την οστεοπόρωση και αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία, είναι εύκολο να καταλάβουμε την σοβαρότητα του προβλήματος.

• Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να πάθουν οστεοπόρωση. Η αναλογία είναι μία στις δύο γυναίκες μετά τα πενήντα, ενώ στους άνδρες θα πάθει ένας στους τέσσερις.
• Από τις γυναίκες που πάσχουν, μία στις τρεις θα πάθει κατά την διάρκεια της ζωής της κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα, που συνήθως γίνεται με ατυχήματα μικρής βίας ή με ένα απλό πέσιμο.
• Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση δεν το ξέρουν, γιατί δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, και το ανακαλύπτουν αφού πάθουν κάποιο κάταγμα.
• Τα οστεοπορωτικά κατάγματα, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου, συνδέονται με επιδείνωση της ποιότητας ζωής, με αναπηρία και με αυξημένη θνησιμότητα.

Δεν χρειάζονται περισσότερα για να αναδειχθεί το μέγεθος και η επικινδυνότητα της πάθησης και επειδή σε όλο τον κόσμο συμβαίνει γυναίκες με οστεοπόρωση να παραμένουν χωρίς διάγνωση και βέβαια χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης ( IOF) έχει προτείνει ένα τεστ που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει γρήγορα και εύκολα και να διαπιστώσει πόσο κινδυνεύει από αυτήν.

Kάντε το ΤΕΣΤ

Απαντήστε λοιπόν τώρα κι εσείς με ένα "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ" στις παρακάτω ερωτήσεις:

 1. Κάποιος από τους γονείς σας πάσχει από οστεοπόρωση ή έχει πάθει κάποιο κάταγμα μικρής βίας;
 2.  Κάποιος από τους γονείς σας μεγαλώνοντας καμπούριασε;
 3. Η ηλικία σας είναι μεγαλύτερη από 40 ετών;
 4. Έχετε πάθει ποτέ κάποιο κάταγμα με σχετικά μικρή βία;
 5. Πέφτετε τακτικά ; (περισσότερες από μια φορά τον τελευταίο χρόνο;)
 6. Έχετε διαπιστώσει, ότι μεγαλώνοντας (μετά τα 45) χάνετε ύψος;
 7. Είσαστε πολύ αδύνατη; Κάτω από τον μέσο όρο που αναλογεί στο ύψος σας;
 8. Πήρατε ποτέ, για κάποια πάθηση, κορτιζόνη για συνεχόμενο διάστημα περισσότερο των 3 μηνών;
 9. Μήπως πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα;
 10. Μήπως πάσχετε από μια από τις ακόλουθες παθήσεις: Υπερθυρεοειδισμό, υπερπαραθυρεοειδισμό, σακχαρώδη διαβήτη, ελκώδη κολίτιδα;
 11. Είχατε ποτέ σταμάτημα της περιόδου για διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους, για αιτία που δεν ήταν εγκυμοσύνη ή υστερεκτομή;
 12. Μήπως είχατε εμμηνόπαυση νωρίτερα από την ηλικία των 45 ετών; ( Η ερώτηση αφορά γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση)
 13. Καταναλώνετε συστηματικά αλκοόλ; ( περισσότερα από 2 ποτήρια αλκοολούχου ποτού, ουίσκι, κονιάκ, βότκα κλπ. την ημέρα)
 14. Είστε συστηματική και χρόνια καπνίστρια;
 15. Δεν ασκείστε ή δεν περπατάτε συστηματικά όλο τον χρόνο;
 16. Η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά σε ικανοποιητικές ποσότητες; (κάθε ημέρα, ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι τυρί)
 17. Αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο; (συνιστάται συχνή και συστηματική έκθεση για 15-20 λεπτά χωρίς αντιηλιακό)

Το τεστ αυτό δεν είναι ποσοτικό (με τόσα "ναι" κινδυνεύω, με λιγότερα δεν κινδυνεύω) αλλά ποιοτικό. Οι ερωτήσεις βοηθούν να γίνει αντιληπτό ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο να παρουσιαστεί οστεοπόρωση.

Εάν έχετε απαντήσει με ναι σε πολλές ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι πάσχετε από οστεοπόρωση αλλά ότι διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο να πάθετε. Σε αυτήν την περίπτωση ρωτήστε τον γιατρό σας να σας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνετε.
Από τον Νίκο Α. Παπαϊωάννου
Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Μετροπόλιταν»
Ιατρείο : Κερασούντος 6, Πλ. Μαβίλη, τηλ. 210 7784414
Γραμματεία : 210 4809828, 210 8018123
Κινητό : 6944 654570
E mail : [email protected]

WOMANNOW.GR LOVES...