Κάντε διακοπές με αφορμή την τέχνη

memoriesΟι μέρες του καλοκαιριού στο νησί γίνονται ακόμη καλύτερες όταν τις γεμίζουμε με όμορφες δραστηριότητες. Πόσο μάλλον όταν ανοίγουμε στα παιδιά μας τους ορίζοντες της τέχνης. Να λοιπόν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο νησί για να γεμίσετε από όμορφες εικόνες που θα σας συντροφεύουν και το χειμώνα!

syrosΈνατο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, στη Σύρο

Μέχρι τις 21 Ιουλίου

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου» που είναι τώρα στον ένατο χρόνο λειτουργίας του, ίδρυσε ένας επιφανής Έλληνας της διασποράς, ο αρχιμουσικός Παναγιώτης - Peter Τιμπόρης και οι περισσότερες εκδηλώσεις του θα διεξαχθούν στο Θέατρο Απόλλων.

Μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν ανέβει στη σκηνή του, και πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχει παρακολουθήσει τις εκλεκτές παραστάσεις του και έχει καθιερωθεί πλέον ως πολιτιστικός προορισμός, καθότι σημαντικός αριθμός τουριστών προερχόμενος εντός και εκτός Ελλάδος επιλέγει τη Σύρο για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ.

Μια μικρή γεύση από το φετινό πρόγραμμα:

  • Βέρντι, το MESSA DA REQUIEM.
  • Ετσι κάνουν όλες (Così Fan Tutte ), μια από τις σπουδαιότερες Όπερες του Mozart
  •  Πανηγυρική βραδιά γκαλά, αφιερωμένη στα «200 χρόνια» από την γέννηση του Βέρντι.
  • Μότσαρτ, κονσέρτο για Βιολί νο 3, με τον Ισπανό 20χρονο «θαύμα» στο βιολί Πάκο Μοντάλβο, Σαραζάτ Κάρμεν φαντασία για Βιολί
  • Ιγκόρ Στραβίνσκυ, Η Ιστορία του Στρατιώτη,
  • Έργα του Φρανσίς Πουλένκ «Ταξίδι στην αιωνιότητα» της Ελένης Καραϊνδρου, σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα
  • «Γιώργος Φακανάς» Γκρουπ, Καλοκαιρινό ταξίδι, Ελληνική τζαζ

i8aki«Από την Ιθάκη στην Τροία» ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φίλιπ Τσιάρα, στην Ιθάκη

Μέχρι τις 31 Ιουλίου

Για τους Έλληνες, ο ίππος είναι ένα άκρως μυθολογικό καθώς και αυστηρά ηρωικό πλάσμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον Πήγασο, τον Βουκεφάλα, τον Ιππόκαμπο, το Βάλιο και τον Ξάνθο. Κανένας, παρόλα αυτά, δεν έχει την στατική γοητεία ή το ιστορικό βάρος του Τρωικού Ίππου.
Η έκθεση «Από την Ιθάκη στην Τροία» είναι ένα διαχρονικό Οδυσσειακό ταξίδι που μεταμορφώνει το άλογο μέσα από την ξεχωριστή φαντασία του ευρηματικού αυτού καλλιτέχνη. Το ιδιαίτερο όραμα του Τσιάρα υιοθετεί και επεξεργάζεται οπτικά εργαλεία από τις πρώτες ζωγραφιές σπηλαίων του Lascaux, μέχρι το υψηλό σχέδιο και την σύνθεση του Μοντερνισμού και της Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο, σκληρόδετο κατάλογο (Horse Boy) που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολυσχιδούς δρώμενου «Επιστροφή στην Ιθάκη» και πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο «Πινακοθήκη» στο Βαθύ.

ydraΠιάτα έργα τέχνης από την Βαρκελώνη, στην Ύδρα

Μέχρι τις 11 Αυγούστου

Όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες, από τον Πικάσο και τον Μιρό έως τον Τάπιες και τον Καταλάν, έχουν δοκιμάσει τα εκφραστικά τους μέσα στην κεραμική και ειδικότερα έχουν εξασκήσει την τέχνη τους στο πιάτο.
Αυτό το καθημερινό αντικείμενο μετατρέπεται συχνά από τα χέρια μεγάλων δημιουργών σε έργο τέχνης. Ενα σύνολο τριάντα πιάτων-έργων τέχνης, με την υπογραφή ισάριθμων καλλιτεχνών,ταξίδεψαν από τη Βαρκελώνη στην Υδρα για μια ιδιαίτερη έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Υδρας.

Τα περίφημα πιάτα, που φέρουν τα ονόματα των Άντονι Τάπιες, Φρεντερίκ Αμάτ, Ιζάο Αρτιγκάς, Μαουρίτσιο Καταλάν, Εντουάρντο Τσιλίντα και άλλων, προέρχονται από τη συλλογή του Ντιντιέ Γκιγιόν, ιδιοκτήτη της ελβετικής εταιρείας καλλυντικών «Valmont».

Η συλλογή πιάτων του Γκιγιόν φυλάσσεται στο Ιδρυμα Αρτιγκάς της Βαρκελώνης όπου εκτίθενται πολλά πιάτα μεγάλων καλλιτεχνών. Από εκεί λοιπόν ταξίδεψαν τα τριάντα εκθέματα της συλλογής Γκιγιόν, στην κοιτίδα της κεραμικής.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού καλοκαιριού Υδρας» που έχει καθιερώσει το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.

 

androsΙστορώντας την Υπέρβαση: Από την παράδοση του Βυζαντίου στη σύγχρονη τέχνη,
στην Άνδρο

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου

Στην αδιάκοπη προσπάθεια εικονογραφικής ιστόρησης της υπέρβασης που ο άνθρωπος ακατάπαυστα επιχειρεί, το Βυζάντιο άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα.
Στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες ζωγράφοι έκαναν αναδρομή στον εικονογραφικό κόσμο αυτής της μεγάλης τέχνης, αναζητώντας εικονιστικά πρότυπα και επιρροές.
Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι να αναζητηθούν αυτές οι ιστορικές, αισθητικές και τεχνοτροπικές επιρροές και να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Νεοέλληνες ζωγράφοι τις ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς.

Με αυτό το σκεπτικό το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου ένα εικαστικό αφιέρωμα την επιμέλεια του οποίου έχει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Ζίας.

Το αφιέρωμα θα συγκροτείται με έργα διακεκριμένων ζωγράφων οι οποίοι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την Βυζαντινή τέχνη. Ανάμεσά τους οι: Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Πολύκλειτος Ρέγκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Αρτέμης, Δημήτριος Πελεκάσης και άλλοι.

Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από Κρατικά και Εκκλησιαστικά Μουσεία, Ιδρύματα, Ιερούς Ναούς και Ιδιωτικές Συλλογές.

milosRefuge Project, στη Μήλο

Μέχρι τις 31 Αυγούστου

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το υπόσκαφο καταφύγιο στον Αδάμαντα της Μήλου, προοριζόταν στο να προστατέψει ό,τι πιο πολύτιμο, την ανθρώπινη ζωή.

Εβδομήντα χρόνια μετά την κατασκευή του, εικαστικοί καλλιτέχνες έρχονται να το κατοικήσουν συμβολικά, προστατεύοντας εντός του άλλες αξίες, εκείνες που είναι δυνατό να αναδειχτούν σε μία εποχή η οποία φέρει τη γνώση των εγκλημάτων ενός πολέμου: τις αξίες του βίου, στη διάκρισή τους από αυτές μιας προστατευμένης σε ένα πολεμικό καταφύγιο «γυμνής ζωής», συνεπακόλουθα τις αξίες της ελευθερίας της βούλησης και της συνδιαμόρφωσης των ορίων της και, επομένως, της ίδιας της επιθυμίας και της εκπλήρωσής της.

Στο πλαίσιο μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Αδάμαντα της Μήλου, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τις αθέατες πλευρές του νησιού, παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση refuge project. Η έκθεση περιλαμβάνει τις εικαστικές επιτόπιες (site specific) παρεμβάσεις 19 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο υπόγειο πολεμικό καταφύγιο του 2ου αιώνα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγέλου Ελένη, Βενετόπουλος Μπάμπης, Βιδάλη Αθανασία, Γεροδήμος Βασίλης, Ζέρβα Μπέτυ, Ηλιάκης Μάριος Σέργιος, Θεοδώρου Λίνα, Καναρέλης Νίκος, Κεντόνης Αχιλλέας, Κώτση Τίνα, Λύρα Ελένη, Μπουρίκα Μαρία, Παπαχαραλάμπους Μαρία, Πάσχου Ισιδώρα, Ποδιάς Νίκος, Σαββίδης Γιάννης, Χατζηνικολάου Μαρία - Ανδρομάχη, Χριστόπουλος Κώστας, Schütz Richard.

WOMANNOW.GR LOVES...