Κάνει καλό να δίνουμε χαρτζιλίκι στα παιδιά;

kids friends 2Το θέμα των χρημάτων κι από πότε μπορεί ένα παιδί να έρχεται σ΄επαφή με αυτά, προβληματίζει πολλούς γονείς. Είναι καλό να του δίνουμε χαρτζιλίκι ή έτσι το μαθαίνουμε νωρίς στις... οικονομικές συναλλαγές; Ένα παιδί από τη στιγμή που πηγαίνει στο σχολείο μπορεί να παίρνει ένα μικρό χαρτζιλίκι για να καλύπτει ανάγκες του όπως να αγοράσει κάτι να φάει από την καντίνα του σχολείου, ή να πάρει τσίχλες και παγωτό από το περίπτερο. Βέβαια καθώς το παιδί μεγαλώνει, μεγαλώνουν και οι ανάγκες του, οπότε το χαρτζιλίκι πρέπει να... αναπροσαρμόζεται. Πριν του δώσουμε όμως το πρώτο του χαρτζιλίκι θα πρέπει να του μιλήσουμε  με απλά και ξεκάθαρα λόγια για το πως μπορεί να μάθει σιγά σιγά να διαχειρίζεται τα χρήματά του, έστω κι αν αυτά στην αρχή είναι περιορισμένα. Μπορούμε να του εξηγήσουμε συγκεκριμένα πόσα χρήματα μπορεί να παίρνει και να ξοδεύει, ανάλογα με την ηλικία του, τις ανάγκες του κλπ. Έτσι μπορεί να μάθει να αποταμιεύει λίγα χρήματα σιγά σιγά, ώστε κάποια στιγμή να μαζέψει τόσα, ώστε να αγοράσει κάτι που αυτό επιθυμεί με τα δικά του χρήματα. Αυτό θα κάνει το παιδί να νιώσει ικανό και υπερήφανο, καλλιεργώντας μάλιστα  την αυτοπεποίθησή του. Τι άλλο μπορεί ν΄αποκομίσει απ΄όλο αυτό; Αναπτύσσει με μικρά βήματα στην αρχή τις ικανότητες της υπευθυνότητας, της διαχείρισης των δικών του πραγμάτων, χρημάτων κλπ, ενώ μαθαίνει την οικονομία και την αποταμίευση. Οι γονείς πολλές φορές είναι υπερπροστατευτικοί, έχουν την τάση να ελέγχουν τα πάντα στερώντας μ΄αυτόν τον τρόπο την φυσιολογική κι ενδεδειγμένη ανάγκη των παιδιών τους να καλλιεργήσουν την ανεξαρτησία τους και τη διαχείριση των αναγκών τους.

Ας αφήσουμε τα παιδιά μας με αργά αλλά σταθερά βήματα και με πολλή αγάπη να φύγουν από την αγκαλιά μας για να γίνουν στο μέλλον αυτόνομοι, ανεξάρτητοι ενήλικες!

Με το να θέλουν διαρκώς τον έλεγχο στα παιδιά τους, να μην τους δίνουν πρωτοβουλίες και στη συνέχεια χρήματα για να διαχειριστούν τα κάνουν παθητικά κι εξαρτώμενα πλάσματα. Οι γονείς πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να βοηθήσουν με μικρά βήματα στην αρχή, όπως μεταξύ άλλων είναι και το να δίνουν ένα μικρό χαρτζιλίκι τα παιδιά τους, να χτίσουν την προσωπικότητά τους και σημαντικές ικανότητες όπως η υπευθυνότητα και η αυτοπεποίθηση.

Από τη Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...