Γιατί κλαίει το παιδί σας;

kid cryyyyΜε αφορμή το κλάμα ενός παιδιού (δεν θα μιλήσουμε για βρέφη) θα αναπτύξουμε κι ένα πολύ σοβαρό θέμα, απαραίτητο για την εξέλιξη ενός παιδιού. Τα όρια. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όταν ένα παιδί κλαίει συχνά και με το παραμικρό, μπορεί να συμβαίνουν τα εξής:

  1. Το παιδί έχει όντως κάποια ανάγκη ρεαλιστική που δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους γονείς, οπότε προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να «ακουστεί» και να προκαλέσει την προσοχή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.
  2.  Το παιδί είναι υπερευαίσθητο, έχει ένα διαφορετικό ψυχισμό ή ακόμη και μια ιδιαιτερότητα στον ψυχισμό του. Το κλάμα εδώ λειτουργεί σαν «συναγερμός» προκειμένου να αντιληφθούν οι γονείς ότι κάτι δεν πάει.
  3.  Το παιδί προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή και να δείξει την δυσαρέσκειά του, γιατί έχει το «κεκτημένο δικαίωμα» όπως λέμε στην ψυχολογία. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί έχει μάθει λανθασμένα να λειτουργεί με παράλογο τρόπο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να καλυφθούν όλες του οι ανάγκες, με κάθε τρόπο.Και μάλιστα θεωρεί πως με το κλάμα θα γίνει το χατήρι του.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε κάθε περίπτωση

  1.  Στην πρώτη περίπτωση πρέπει οι γονείς να ενεργοποιηθούν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τι συμβαίνει προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη του παιδιού.
  2.  Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να το βοηθήσουν ακόμη και ν΄απευθυνθούν σε γιατρό προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πιθανότητες .
  3.  Στην τρίτη περίπτωση πρέπει να του μάθουν τα όρια.

cry2Πώς ξεφεύγει ένα παιδί από τα όρια και πώς μπορούμε να του τα μάθουμε:

Οι γονείς πολλές φορές από πολύ νωρίς καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις ενός παιδιού (υλικές, πρακτικές, συναισθηματικές) χωρίς διάκριση και χωρίς να του διδάξουν οτι μερικές φορές κάποιες ανάγκες του μπορεί και να μην καλύπτονται. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε ένα παιδί που δεν ξέρει να οριοθετεί τις ανάγκες του και να μην αποδέχεται το «όχι».
Έτσι το παιδί γίνεται ανασφαλές, κακομαθημένο, με παράλογες απαιτήσεις που αργότερα θα έχει πρόβλημα στην κοινωνική του ζωή. Πηγαίνοντας στο σχολείο η συμπεριφορά αυτή θα ενοχλεί τα άλλα παιδιά και θα φθάσει στο σημείο ν΄ απομονωθεί αφού δεν θα το κάνουν παρέα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν θα αναπτύξει την συναισθηματική του νοημοσύνη . Η συναισθηματική νοημοσύνη αναπτύσσεται με την καλλιέργεια των ορίων, της υπομονής, της ανοχής της μη αυτόματης κάλυψης των αναγκών του, της υιοθέτησης της υπακοής και του σεβασμού για τα συναισθήματα των άλλων.

Τι πρέπει να μάθουν στο παιδί τους οι γονείς

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η αγάπη για το παιδί τους δεν εκδηλώνεται μόνο με τη συνεχή κάλυψη των αναγκών του αλλά με αγάπη με όρια. Να το αγαπούν δηλαδή , να το προσέχουν, να το προστατεύουν και να το ακούν. Να καλύπτουν τις ανάγκες του αλλά όχι με συνεχή και παράλογο τρόπο γιατί αυτό θα καταλήξει στην διαμόρφωση ενός κακομαθημένου χαρακτήρα με πολλές ανασφάλειες και τελικώς ενός δυστυχισμένου ανθρώπου. Οι γονείς είναι ανάγκη να διδάξουν στο παιδί να έχει υπομονή, όρια στις απαιτήσεις του, να μπορεί να γίνεται υποχωρητικό σε μερικές καταστάσεις, να μην απαιτεί διαρκώς να γίνεται το δικό του. Να του καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, να μάθει να μπαίνει στη θέση του άλλου, να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον και την αγάπη για το συνάνθρωπο και όχι μόνο για τον εαυτό του. Έτσι θα γίνει ένας άξιος, κοινωνικός και ισορροπημένος άνθρωπος με συναισθηματική νοημοσύνη και δυνατότητες ν΄αναπτυχθεί, ν΄ ανθίσει και τελικά να πετύχει!

Από τη Τζίνα Θανοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγο

Η Τζίνα Θανοπούλου έχει Διδακτορικό Δίπλωμα & Master’s degree στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο ΗARVARD. Επίσης ειδικεύεται στη Ψυχο-εκπαιδευτική Συμβουλευτική & Υποστήριξη μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISA ενώ διατηρεί το προσωπικό της γραφείο όπου κάνει Συμβουλευτική Ψυχολογική παρέμβαση σε ενήλικες, ζευγάρια, γονείς, παιδιά, & εφήβους. Είναι Έγκριτο μέλος της Ευρωπαϊκής, Βρετανικής & Ελληνικής ΕταιρείαW Συμβουλευτικής και αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ελληνικού Συλλόγου αποφοίτων του Πανεπιστημίου HARVARD, HARVARD CLUB OF GREECE

Αν θέλετε να έρθετε σ΄επαφή μαζί της συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο In touch

WOMANNOW.GR LOVES...