Γιατί καθόμαστε με την πλάτη στον τοίχο;

6c3944e0b1bdbf58ceacabb8e8788227Στο πάρτι ή στο εστιατόριο, στα μέσα μεταφοράς, είναι συνήθως η πρώτη μας έγνοια: να βρούμε ένα σημείο όπου θα σταθούμε με την πλάτη στον τοίχο ή στο παράθυρο και έτσι δεν θα είμαστε «εκτεθειμένοι» στους διαδρόμους.

Η πολυκοσμία, ειδικά σε κλειστούς χώρους, μπορεί να μας προκαλέσει αμηχανία, δυσφορία, άγχος ή και εκνευρισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί περιορίζεται ο «ζωτικός χώρος» μας, ο χώρος δηλαδή γύρω από το σώμα μας. Ο ανθρωπολόγος Έντουαρντ Χολ προσδιόρισε τα 60-70 εκατοστά ως την ελάχιστη απόσταση μεταξύ αγνώστων. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η κακή εικόνα που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας, η δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές αλλά και η άσχημη ή μελαγχολική διάθεση είναι οι βαθύτερες αιτίες που μας κάνουν να θέλουμε να γινόμαστε «αόρατοι», όταν βρισκόμαστε με αγνώστους. Γι' αυτό το λόγο, ανάμεσα σε αγνώστους επιλέγουμε τη θέση που μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. Ο τοίχος μας εξασφαλίζει αυτήν την προστασία, αφού δεν μπορεί να συμβεί κάτι πίσω από την πλάτη μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως αν δεν βρούμε μια θέση στον τοίχο, όσο κι αν το επιθυμούμε; Αρχικά, όταν μας αγχώνει η πολυκοσμία, μπορούμε να καθησυχάζουμε τον εαυτό μας με φράσεις όπως «είμαι καλά», «είμαι ασφαλής» ή «είμαι αγαπητός», που αποδεδειγμένα έχουν αποτέλεσμα, και να χαμογελάσουμε, αφού συνήθως οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά στο χαμόγελο. Αν νιώθετε όμως ότι οι δυσκολίες μας περιορίζουν, ίσως πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτή.

WOMANNOW.GR LOVES...