Γιατί έχουν όλοι τρελαθεί με τη Μαρί Κοντό;

Τι είναι η μέθοδος τακτοποίησης σπιτιού της Μαρί Κοντό;

Η Μαρί Κοντό δεν είναι η μαμά σου. Αυτό της δίνει το προβάδισμα (σε σχέση με τη μαμά σου) και το δικαίωμα να σου μιλήσει κι εσύ να την ακούσεις. Πες μου τώρα ειλικρινά, όταν η μαμά σου σου έλεγε να τακτοποιήσεις τη ντουλάπα σου, να μαζέψεις αυτά τα άχρηστα αντικείμενα από το γραφείο σου, όταν σε ρωτούσε με συγκεκριμένο τόνο φωνής: "Kαλά όλ΄ αυτά τα μπουκαλάκια στο μπάνιο τα χρειάζεσαι;", που ήταν σα ν΄απαντούσε ταυτόχρονα, τι έκανες; Με χαρά και ζήλο ξεκινούσες να οργανώνεις το δωμάτιό σου και να τακτοποιείς; Όχι όταν περίμενες τον συμφοιτητή σου να..."διαβάσετε", πολύ πριν! Πες μου και κάτι ακόμη. Δεν έχεις συναντήσει στη ζωή σου γυναίκες, άκρως οργανωμένες και τακτοποιημένες στα σπίτια τους; Μπορεί να είσαι κι εσύ μία από αυτές και πραγματικά σε συγχαίρω και σε θαυμάζω, είσαι το ίνδαλμά μου. Είναι φανερό ότι εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία και γι αυτό έλεγα πάντα, ατάκες τύπου "οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ακατάστατοι" κι άλλα τέτοια, που φυσικά δεν πίστευα, αλλά δεν ήθελα να κάνω και τη δουλίτσα, οπότε έκανα μόνο την έξυπνη.

Η αλήθεια είναι πως όταν τακτοποιείς, πετάς, ξεδιαλέγεις, εκτός του ότι δημιουργείς χώρο στις ντουλάπες και στο σπίτι σου, οργανώνεις και το μυαλό σου. Καθαρίζει η σκέψη σου κι όλα φαίνονται διάφανα!

Μεγαλώνοντας εκτίμησα την οργάνωση, την τακτοποίηση (τι να κάνεις όταν έχεις ολόκληρη οικογένεια πρέπει να βάλεις και μια σειρά). Σε τακτά χρονικά διαστήματα παθαίνω μια τρέλα και χαρίζω ρούχα, τακτοποιώ ανά κατηγορίες αλλά μη φανταστείτε πως αυτό είναι κάτι μόνιμο. Η αλήθεια είναι πως όταν τακτοποιείς, πετάς, ξεδιαλέγεις, εκτός του ότι δημιουργείς χώρο στις ντουλάπες και στο σπίτι σου, οργανώνεις και το μυαλό σου. Καθαρίζει η σκέψη σου κι όλα φαίνονται διάφανα. Πράγματι η ενέργεια μπορεί να ρέει καλύτερα και θα μ΄ άρεσε να ζω σ΄ έναν τέτοιο χώρο, αλλά δεν είμαι η Μαρί Κοντό. Και ούτε θα δώσω 595 δολάρια για να φέρω έναν από τους 200 συνεργάτες της Μαρί (γιατί η ίδια είναι πολύ busy με το netflix, τα βιβλία και την αυτοκρατορία που έχει φτιάξει) για μια ώρα να μου πει πώς πρέπει να τακτοποιήσω τη ντουλάπα μου. Φέρνω τη μαμά μου, εντελώς δωρεάν και μου μαγειρεύει και παστίτσιο για το μεσημέρι, που θα είμαι κουρασμένη από τις δουλειές... (εδώ χρειαζόταν εμότικον με γέλια).

Η Μαρί Κοντό λόγω της κουλτούρας της είναι τόσο γλυκιά κι ευγενική (έτσι είναι όλες οι γιαπωνέζες), που μωρέ τι να της πεις; Την αγαπάς. Πάει στα σπίτια των ανθρώπων και με ένα χαμόγελο, πετάει όλα τα ρούχα στο κρεβάτι και μετά πάλι με το χαμόγελο τους λέει σας αφήνω να τα φτιάξετε και θα επιστρέψω σε 3 μέρες. Το χαμόγελο των ανθρώπων βέβαια έχει παγώσει, αφού βρίσκονται σε ένα βουνό από ρούχα και σκέφτονται πού θα κοιμηθούν το βράδυ, αλλά αυτό οι κάμερες δεν το δείχνουν.

Μα κυρία μου Κοντό μου, αν κρατούσα μόνο τα ρούχα που αγαπούσα κι είχα περάσει ωραία μαζί τους, θα κυκλοφορούσα με τις πιτζάμες, αφού πρόκειται για ρούχα 3 νούμερα μικρότερα και γενικώς μικρότερα... πιο στενά, πιο κοντά, πιο νεανικά να τα πω και σίγουρα πιο παλιά.

Η Μαρί Κοντό πρότεινε λύσεις. Πώς να τοποθετείς τα τάπερ σου για να έχουν πάντα καπάκι, πώς να διπλώνεις ρούχα, κάλτσες κλπ. και μερικές από αυτές είναι πολύ πρακτικές. Αλλά βασικά η Μαρί Κοντό, δουλεύει με το συναίσθημα. Έστω κι αν εδώ έχω κάποιες απορίες... Σου λέει θα πάρεις στα χέρια σου το μπλουζάκι το λευκό. Θα το πιάσεις.Τι νιώθεις; Σου δίνει χαρά; Το αγαπάς; Αν ναι, το κρατάς, αν όχι, το αποχαιρετάς με φιλιά κι αγκαλιές. Μα κυρία μου Κοντό μου, αν κρατούσα μόνο τα ρούχα που αγαπούσα κι είχα περάσει ωραία μαζί τους, θα κυκλοφορούσα με τις πιτζάμες, αφού πρόκειται για ρούχα 3 νούμερα μικρότερα και γενικώς μικρότερα... πιο στενά, πιο κοντά, πιο νεανικά να τα πω και σίγουρα πιο παλιά. (Είχα εγώ κάτι τζιν φουστίτσες και κάτι φορέματα από τον Κωστέτσο, ονειρεμένα.) Όμως, για πες μου Μαρί μου, το πουλόβερ μου το γκρι, που δε νιώθω και καμία σύνδεση μαζί του, αλλά μ΄εχει ξελασπώσει ούκ ολίγες φορές μέσα στον χειμώνα (γιατί είναι μακρύ, καλύπτει τους γοφούς, οπότε αν πάρω κανένα κιλάκι δεν δείχνει), τι να το κάνω; Να το πετάξω; Δηλαδή να φανώ αγνώμων; Και να μην έχω και τι να βάλω του χρόνου; Εδώ σε θέλω.

Ξέρεις που οφείλεται η επιτυχία της Μαρί Κοντό;  Στην ανάγκη ξεκαθαρίσματος των ανθρώπων που έχουν πνιγεί στα υλικά αγαθά κι έχουν με αυτόν τον τρόπο στραγγαλίσει τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους. Που είναι μπερδεμένοι μέσα τους και ψάχνουν ένα τρόπο, να ξεμπερδευτούν. Η Μαρί Κοντό σε κάνει να κοιτάς λίγο προς τα μέσα. Να αναρωτιέσαι τι σου δίνει χαρά και να καταλήγεις (αν μπορείς) σ΄έναν πιο απλό τρόπο ζωής. Κι όταν αυτό το καταφέρεις, τότε όλα τέλεια θα είναι, ακόμη κι αν δε βρίσκεις πάλι καπάκι για το τάπερ σου.

Ελευθερία Γεωργάκαινα

Η Ελευθερία Γεωργάκαινα είναι δημοσιογράφος πολλά χρόνια τώρα. Είναι και μητέρα (εργαζόμενη) και σύζυγος και φίλη. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, τις σκέψεις και τα όνειρά της. Γι αυτό δημιούργησε το womannow.gr! Έχει δουλέψει για πολλά χρόνια στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στα περιοδικά.

Της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα και βιβλία ψυχολογίας, να πηγαίνει σινεμά και θέατρο, ν' ακούει μουσικές ethnic και jazz, να χορεύει, να μαγειρεύει για τους αγαπημένους της, να παίζει με τα παιδιά της, να κοιμάται αργά, να ταξιδεύει, λατρεύει το κόκκινο κραγιόν, το ημίφως, τον Salvador Dali, τις μαρέγκες, τη θάλασσα, την πόλη, τους ανθρώπους από τους οποίους μαθαίνει καινούργια πράγματα. Εδώ, μοιράζεται συναισθήματα, εικόνες κι εμπειρίες από την καθημερινότητά της! 

Aυτός είναι ο λογαρισμός της στο instagram αν θέλετε να την ακολουθήσετε!

WOMANNOW.GR LOVES...