Γιατί αρέσει στην κόρη μου να ντύνεται σαν μεγάλη;

66337fbbf8036085cb9c5926d771965eΗ μικρή μας πριγκίπισσα βιάζεται να αντικαταστήσει το μακρύ κομψό φόρεμα με «καυτά» σορτσάκια, μικροσκοπικά μαγιό και θαρραλέα ντεκολτέ. Τι δείχνει αυτή η ανάγκη της και γιατί μας φέρνει σε αμηχανία;

«Μαμά, θα μου πάρεις κι εμένα ένα;», όχι δεν κάνετε λάθος, η κόρη σας σας δείχνει όντως

ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα γοβάκια. Αυτό όμως που εσείς θεωρείτε μη φυσιολογικό και αταίριαστο με την ηλικία των 9 ετών της, για τους επιστήμονες είναι απολύτως αναμενόμενο. Ένα από τα βασικότερα στάδια της ανάπτυξης είναι η σεξουαλική ταυτοποίηση που συμβαίνει μεταξύ 3 και 6 ετών: το παιδί ταυτίζεται με τον γονέα του ίδιου φίλου και μετά τα 6, βιώνοντας πια την πλήρη ταύτιση, τον μιμείται, υιοθετώντας έναν τρόπο να εξερευνήσει τον κόσμο των ενηλίκων και να πειραματιστεί με τη συμπεριφορά του, αναπτύσσοντας τη φαντασία του. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο πρώιμης σεξουαλικότητας των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κορίτσια, ήδη από την ηλικία των 7 ετών, να αποποιούνται την παιδικότητά τους μιμούμενα συμπεριφορές ενηλίκων, κι όχι μόνο στο πλαίσιο του παιχνιδιού.

Οι αιτίες βρίσκονται σε δύο κυρίως παραμέτρους:

  1. Στην πίεση και το στρες που βιώνουν οι γονείς σήμερα κι έτσι δεν  επικοινωνούν ουσιαστικά με τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να μην ενισχύεται η εύθραυστη παιδικότητα της ηλικίας τους.
  2. Στην  υπερβολική έκθεση των παιδιών στα ΜΜΕ και το ίντερνετ, τα οποία προβάλλουν συστηματικά τη σεξουαλικότητα ως υπέρτατη αξία.

Αν λοιπόν θέλετε να βοηθήσετε το κοριτσάκι σας να μην χάσει πρόωρα την αθωότητα της παιδικής ηλικίας εις βάρος μιας κακώς εννοούμενης σεξουαλικότητας που ενδεχομένως το οδηγήσει μελλοντικά σε διατροφική διαταραχή, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη, κάντε κάτι. Προσπαθήστε να ασχολείστε με τα παιδιά σας ουσιαστικά, μάθετε να ακούτε χωρίς να κρίνετε σεβόμενοι τα συναισθήματα και τις απόψεις τους και βάλτε όρια συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι, χωρίς να υποκύπτετε πρώτοι εσείς στις παράλογες απαιτήσεις τους. Έτσι θα τα βοηθήσετε να διαμορφώσουν μια υγιή σχέση με τον εαυτό τους χωρίς να αποποιηθούν την έμφυτη σεξουαλικότητά τους.

c5c6c252d33d716bdef2377f77137abcΠολλές φορές και οι ίδιες οι μαμάδες ωθούν τα κορίτσια τους σε στυλιστικές επιλογές που δεν είναι της ηλικίας τους. Εδώ βλέπουμε τη Χάιντι Κλουμ με τα παιδιά της που όλες φορούν κόκκινο κραγιόν. Αν δεν είναι κάποια ειδική γιορτή που το επιτρέπει αυτό, ένα παιδάκι παίρνει λάθος μηνύματα για το τι είναι για την ηλικία του και τι όχι...

Βάλτε όρια, χωρίς να τους απαγορεύετε τα πάντα. Κάντε τα να μάθουν σιγά σιγά να διακρίνουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και να έχουν. Και βασικά, ζήστε μαζί τους την παιδική τους ηλικία!

WOMANNOW.GR LOVES...