Επιστροφή στο σχολείο: Πώς θα οργανώσουμε το πρόγραμμα των παιδιών

Επιστροφή στο σχολείο: Πώς θα οργανώσουμε το πρόγραμμα των παιδιών

Έφθασε πια η ώρα που μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι, τα παιδιά μας θα ξαναμπούν στους συνηθισμένους ρυθμούς του σχολείου. Και μαζί κι εμείς φυσικά. Όσο πιο καλά προετοιμασμένα και οργανωμένα είναι τα παιδιά, τόσο καλύτερα θα μπουν στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα κι η δική μας η ζωή θα κυλήσει πιο εύκολα. 

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι το πρόγραμμα και η οργάνωση. Να έχουν δηλαδή κάποιες πολύ συγκεκριμένες συνήθειες κάθε μέρα που θα τις επαναλαμβάνουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Έτσι θα τους μένει χρόνος για ξεκούραση και παιχνίδι, γιατί ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν

Η σωστή προετοιμασία των παιδιών, για να μπουν στους καθημερινούς ρυθμούς της επιστροφής στο σχολείο είναι πολύ βασική παράμετρος. Δηλαδή μια εβδομάδα ή τουλάχιστον 3 μέρες πριν να ακολουθούν σε επίπεδο ωραρίων ύπνου- φαγητού κλπ. το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.

Τέλος ας μην επιβαρύνουμε τα παιδιά μας με όλες τις εξωσχολικές υποχρεώσεις από τις πρώτες μέρες του σχολείου. Ας τ΄αφήσουμε να μπουν ομαλά και σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς.

Για να δούμε λοιπόν πώς θα οργανώσουμε το πρόγραμμα των παιδιών. Μια ωραία ιδέα είναι να πάρετε ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτί ή χαρτόνι όπου πάνω θα έχετε γράψει την καθημερινή ρουτίνα για το πρωί, πράγμα που θα τα βοηθάει κι εκείνα να είναι οργανωμένα. Αν είναι πολύ μικρά μπορείτε να πάρετε έναν πίνακα με μαρκαδόρο και να σβήνετε εσείς, διαβάζοντάς στα παιδάκια φυσικά. 

Δυο μέρες πριν από το σχολείο (για παιδιά που ήδη πηγαίνουν σχολείο κι όχι 1η δημοτικού) 

Τακτοποίηση γραφείου- Το γραφείο όπου θα μελετά το παιδί πρέπει να είναι έτοιμο πριν ξεκινήσει το σχολείο. Να έχουν αδειάσει τα συρτάρια από παλιά βιβλία, τετράδια και υλικά για να γεμίσουν με τα καινούργια. Στο πρώτο συρτάρι αφήστε τα να βάλουν μολύβια, γόμες και στιλό και βοήθηστε τα με μικρά κουτιά να τα έχουν οργανωμένα. Πείτε τους να ξύσουν τα παλιά μολύβια για να είναι όλα έτοιμα.  

Οργάνωση γευμάτων και σνακ- Για να μην έχετε αυτή την καθημερινή γκρίνια "δε μ΄αρέσει αυτό το φαγητό" και "πάλι φρούτο μου έβαλες στο σχολείο", καθίστε μαζί και γράψτε τα σνακ που θέλετε να παίρνει το παιδί στο σχολείο, καθώς και τα φαγητά που του αρέσουν, συζητώντας φυσικά μαζί του γιατί πρέπει μια φορά τη μέρα να τρώει φρούτο και μια φορά την εβδομάδα, όσπρια. Αν το έχει γράψει το ίδιο κι έχετε κάνει μια τέτοια κουβέντα, δεν θα αντιδρά πια, γιατί θα είναι και μια δική του απόφαση.

Ρουτίνα ύπνου- Eίναι αναγκαίο να βάλετε τα παιδιά να κοιμηθούν την ώρα που θα κοιμούνται καθημερινά. Αλλιώς η πρώτη μέρα στο σχολείο θα είναι πολύ δύσκολη και κουραστική.

Την παραμονή πριν την επιστροφή στο σχολείο

Ρούχα σχολείου- Βγάλτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη μέρα και συμφωνήστε πως αυτό πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο για να γλιτώνει χρόνο και άγχος το πρωί. Μπορείτε να φτιάξετε μάλιστα ένα συρτάρι που θα περιέχει μόνο ρούχα για το σχολείο.

Τσάντα- Πείτε του πως από το προηγούμενο βράδυ πρέπει να ετοιμάζει και την τσάντα του σχολείου. Αυτό είναι μια δική του δουλειά, μην την κάνετε εσείς για να μάθει την υπευθυνότητα. 

Ωράριο ύπνου- Bάλτε το παιδί να κοιμηθεί λίγο νωρίτερα από το κανονικό, γιατί φυσικά δεν θα το πάρει ο ύπνος με τη μία, οπότε να έχει χρόνο να σκεφτεί πριν κοιμηθεί. 

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Νωρίς ξύπνημα- Πρέπει να ξυπνήσουμε τα παιδιά μας τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα γιατί ασυνήθιστα όπως είναι από το πρωινό ξύπνημα, λίγο θα ταλαιπωρηθούν.

Πρωινή ρουτίνα- Αυτό είναι το πρόγραμμα που πρέπει να έχουν κάθε μέρα τα παιδιά καθ΄ολη τη διάρκεια της χρονιάς και μπορείτε να το κολλήσετε πίσω από την πόρτα τους 

  1. Πλύσιμο προσώπου
  2. Βούρτσισμα δοντιών 
  3. Βούρτσισμα μαλλιών 
  4. Ντύσιμο
  5. Στρώσιμο κρεβατιού
  6. Πρωινό 

Φωτογραφίες και βίντεο- Κάντε διασκεδαστική την πρώτη μέρα στο σχολείο, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο, κάτι που θα τα ενθουσιάσει κι αυτά αλλά θα σας μείνουν κι εσάς αυτές οι υπέροχες αναμνήσεις.

Θέλετε κι άλλες ιδέες για τα παιδιά, το σπίτι, τη διατροφή, τη διακόσμηση, την ομορφιά, τη μόδα; Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και μπείτε στη μεγάλη παρέα του womannow.gr 

WOMANNOW.GR LOVES...