Επιστροφή στο σχολείο, πώς θα γίνει σωστά;

vintage-back-to-school-photoΟι ανέμελες μέρες του καλοκαιριού πέρασαν κι ήρθε η ώρα να οργανωθούμε όλοι (κι εμείς και τα παιδιά μας) για την επιστροφή στο σχολείο... Φυσικά μετά από 3 μήνες χαλάρωσης, παιχνιδιού και χωρίς υποχρεώσεις για τα παιδιά φαίνεται δύσκολο να προσαρμοστούν στη νέα καθημερινότητα. Εμείς όμως μπορούμε να τα βοηθήσουμε και να τα κάνουμε να περιμένουν την επιστροφή στο σχολείο με... ανυπομονησία! Πώς θα γίνει αυτό; Με μερικούς απλούς τρόπους!

1. Αλλάξτε τα ωράρια της καθημερινότητας

Το καλοκαίρι ξυπνάμε αργά και κοιμόμαστε ακόμη αργότερα. Τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας. Τώρα όμως θα πρέπει ό,τι κι αν γίνει στις 7, 7μιση το αργότερο το πρωί να είναι στο πόδι. Και τα περιμένει μια γεμάτη και πολύ κουραστική ημέρα. Άρα ξεκινάμε πριν ανοίξουν τα σχολεία να τα βάζουμε στο κρεβάτι όλο και πιο νωρίς ώστε τις δυο τελευταίες ημέρες, πριν την επιστροφή στο σχολείο να έχουμε πετύχει την ώρα ύπνου που θα έχουν καθημερινά.

2. Φτιάξτε, τακτοποιήστε, καθαρίστε το παιδικό δωμάτιο και γραφείο

Μετά από τόσους μήνες διακοπών, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με το παιδικό δωμάτιο. Όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με τα παιδιά μας. Πάρτε σακούλες και κούτες κι αρχίστε να πετάτε αυτά που είναι πλέον άχρηστα, να κρύβετε αυτά που πλέον δεν θα χρειαστεί το παιδί και να τακτοποιείτε στα ράφια και στα συρτάρια αυτά που είναι χρήσιμα για την φετινή χρονιά. Ένα ωραία τακτοποιημένο δωμάτιο δημιουργεί στο παιδί τη διάθεση να μπει και να περάσει αρκετές ώρες μέσα σε αυτό.

3. Ετοιμάστε μαζί τα βιβλία και τα υλικά που θα χρειαστεί το παιδί για την επιστροφή στο σχολείο

Αφού δείτε τι έχετε και τι όχι από προηγούμενες χρονιές, φτιάξτε τη λίστα με τις αγορές που πρέπει να κάνετε και πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας στα μαγαζιά. Επιστρέψτε σπίτι κι αρχίστε όλοι μαζί να βάζετε αυτοκόλλητα, ετικέτες, να γεμίζετε την κασετίνα και τελικά τη σχολική τσάντα. Αυτό δίνει πολύ μεγάλη χαρά στα παιδιά.

4. Ξεκινήστε σαν παιχνίδι το διάβασμα 

Τώρα που δεν πηγαίνετε στην παραλία, τα μεσημέρια και τα βράδια την ώρα της ξεκούρασης αφήστε τα να διαλέξουν από ένα βιβλίο και ανάλογα με την ηλικία τους διαβάστε τους εσείς ή μόνα τους. Ακόμη βέβαια κι αν το παιδί σας είναι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου να ξέρετε πως το ηρεμεί πολύ ν΄ακούει ιστορίες με τη δική σας φωνή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

5. Μειώστε όσο περισσότερο γίνεται τον χρόνο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι καλοκαιρινές συνήθειες πρέπει σιγά σιγά να... κόβονται. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πρέπει να παίζονται μόνο Σαββατοκύριακο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Άρα αυτό πρέπει από τώρα να συμβεί.

6. Μιλήστε κι ακούστε τα 

Καθίστε να μιλήσετε για όλα όσα περιμένουν και προσδοκούν από τη νέα σχολική χρονιά. Τι τους αρέσει που ανυπομονούν να ζήσουν, τι τους φοβίζει, τι τους δημιουργεί ενδεχομένως άγχος. Ηρεμήστε τα, χαλαρώστε τα και κάντε τα παιδιά σας να καταλάβουν πως η γνώση είναι το ωραιότερο ταξίδι και το μεγαλύτερο απόκτημα που μπορούν ν΄αποκτήσουν για να διαμορφώσουν την προσωπικότητα και τη ζωή τους!

7. Φτιάξτε μαζί το ημερήσιο πρόγραμμά τους αφήνοντας κι ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι 

Τα παιδιά κουράζονται και η φαντασία τους όσο μεγαλώνουν μειώνεται γιατί τα βομβαρδίζουμε εμείς οι γονείς (ακολουθώντας τους ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας) με επιπλέον μαθήματα, γλώσσες, αθλήματα. Έτσι όμως δεν τους μένει χρόνο για παιχνίδι, για χαλάρωση και το μόνο που τελικά καταφέρνουμε είναι να έχουμε απογοητευμένα, κουρασμένα παιδιά που μεγαλώνουν με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικοί ενήλικες. Διερωτηθείτε όμως, είναι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας; Ετσι θα τα κάνουμε ευτυχισμένα; Και μετά από αυτό, πάρτε την απόφασή σας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

WOMANNOW.GR LOVES...