Είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί;

Το κουδούνι της εξώπορτας είναι έτοιμο να χωρέσει και τα δύο ονόματα, το δικό του και το δικό σας. Εσείς οι δύο πόσο έτοιμοι είστε άραγε; Προστατεύστε τη σχέση σας θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα στο άλλο σας μισό για να διαπιστώσετε αν είστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα ή αν πρέπει να αναβάλετε το πακετάρισμα.

Είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί;

Είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί;

1. Τι γνώμη έχετε για τον γάμο;
Ίσως η ερώτηση ηχεί λίγο περίεργα στα αυτιά δυο ανθρώπων που μόλις έβαλαν στο τραπέζι το θέμα της συμβίωσης, ωστόσο θα ήταν καλό να γνωρίζετε αν και οι δυο σας αποφασίσατε να μετακομίσετε για τους ίδιους λόγους. Η συμβίωση είναι πιθανόν να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε έναν από τους δύο συντρόφους. Για κάποιους, είναι το πρελούδιο του γάμου. Για κάποιους άλλους δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος κομμένος στα δύο, με ελάχιστες συνέπειες για το μέλλον. Τι είναι άραγε για εσάς και τι για τον σύντροφό σας; Καλό θα ήταν οι στόχοι να συμπίπτουν ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές παρεξηγήσεις και... δράματα. Αν η περαιτέρω δέσμευση δεν τρομάζει κανέναν από τους δυο, υπέροχα. Αν όμως τολμάτε το βήμα επειδή/ παρόλο που δεν είστε σίγουροι για το πώς θα πάει η σχέση, ίσως χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε.

2. Ποιος θα πληρώνει τους λογαριασμούς και ποιος θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού;
Για πολλά ζευγάρια, η πλειοψηφία των διενέξεων πηγάζει από τα χρήματα ή τις δουλειές του νοικοκυριού – δύο πεδία όπου μόνο αν ζήσουμε στο ίδιο σπίτι με κάποιον μπορούμε να καταλάβουμε πώς τα αντιμετωπίζει εκείνος. Απέναντι στα δύο αυτά πεδία κάθε σύντροφος έχει διαμορφώσει το δικό του «σενάριο». Τα «σενάρια» αυτά καθορίζουν το γενικό μοτίβο των σκέψεων, των συναισθημάτων και των επιθυμιών μας, τα οποία διαμορφώνονται σε νεαρή ηλικία και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την οικογένειά μας. Όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, τα «σενάριά» τους – ο τρόπος δηλαδή σύμφωνα με τον οποίον θεωρούν ότι πρέπει να κυλήσουν τα πράγματα- τίθενται επί τάπητος. Θα συγκρουστούν ή θα καταφέρουν να συνυπάρξουν;
love ringΚάθε ζευγάρι καθορίζει διαφορετικά τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά και τις δουλειές του σπιτιού. Το βασικό είναι όποια συμφωνία και να κάνετε να γίνει αποδεκτή και από τους δύο, χωρίς κάποιος να αισθανθεί «ριγμένος». Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, αρκεί και οι δύο να είστε ικανοποιημένοι με τη συμφωνία σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη κι αν έχετε κάποιο παράπονο με τον τρόπο που ο σύντροφός σας χειρίζεται τα χρήματα ή το νοικοκυριό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ή δεν τον αγαπάτε. Σκεφτείτε ότι ίσως να μην φταίει ο σύντροφός σας αλλά οι δικές σας προσδοκίες. Οι οποίες, μεταξύ μας, μπορούν να μεταβληθούν.

3. Πώς νιώθετε όταν τσακώνεστε;
Ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια διαχειρίζονται τις μεταξύ τους διαφωνίες είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία της σχέσης. Όπως, όμως, στις συμφωνίες για τις δουλειές του σπιτιού και για τα χρήματα, ούτε κι εδώ υπάρχει «σωστός τρόπος». Το βήμα της συγκατοίκησης είναι κομβικό όσο αφορά τις διαφωνίες και τους καβγάδες ανάμεσα σε δύο συντρόφους. Πολλά ζευγάρια, μέχρι να συγκατοικήσουν δεν γνώριζαν καν πώς είναι να υψώνει τη φωνή ο ένας στον άλλον, ενώ κάποια μικροελαττώματα φάνταζαν ακόμη και γοητευτικά στη φάση των ραντεβού. Κατά τη διάρκεια όμως της συγκατοίκησης έρχονται στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Τα ζευγάρια που είναι προετοιμασμένα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει και σύγκρουση και είναι ικανά να τη διαχειριστούν δημιουργικά και εποικοδομητικά, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

4. Πώς θα πάτε την ερωτική σας ζωή στο επόμενο επίπεδο;
Οι περισσότεροι αποδέχονται το γεγονός ότι με τη συγκατοίκηση η ερωτική μας ζωή υφίσταται αλλαγές. Κάποιοι ωστόσο σπαταλούν το χρόνο τους απλώς ανησυχώντας ότι αυτή θα παρακμάσει και απορώντας πώς θα την φέρουν στα επίπεδα που ήταν πριν. Πρόκειται για χαμένη ενέργεια. Είναι αλήθεια ότι το σεξ θριαμβεύει σε περιβάλλον μυστηρίου και μη διαθεσιμότητας. Είναι όμως δυνατόν να θριαμβεύσει ακόμη κι όταν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά. Αντί λοιπόν να στεναχωριέστε που δεν υπάρχει πια το μυστήριο, εκτιμήστε την ευκαιρία που σας δίνεται να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας, να «διαβάσετε» με ακρίβεια τα σημάδια που σας στέλνει και να μάθετε τι τον ανάβει, αλλά και... τι τον σβήνει.

Το να μένετε μαζί ίσως να σημαίνει ότι χρειάζεται να επενδύσετε περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στη δημιουργία προϋποθέσεων για σεξ και όχι τόσο στο να επαφίεστε στον αυθόρμητο ερωτισμό των πρώτων ημερών. Οργανώστε ένα «βρόμικο σαββατοκύριακο» που θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεφύγετε από τα τετριμμένα της κοινής ζωής

5. Ποιος θα είναι ο προσωπικός σας χώρος ;
Μια από τις βασικές αλλαγές που φέρνει μαζί της μια συγκατοίκηση είναι το γεγονός ότι οι σύντροφοι δεν διαθέτουν πια τον προσωπικό χώρο που είχαν κάποτε. Προφανές, θα πείτε. Ωστόσο η ανάγκη για λίγο χώρο και χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό μας παραμένει υπαρκτή. Στην αρχή ίσως να μην τα αναζητήσετε, αφού ο ενθουσιασμός της συγκατοίκησης είναι λογικό να σας συνεπάρει, μετά από λίγο όμως είναι σίγουρο ότι θα αρχίσετε να κοιτάτε γύρω σας για να εντοπίσετε το προσωπικό σας καταφύγιο. Μην νιώσετε τύψεις, δεν έχετε πάψει να αγαπάτε τον σύντροφό σας, απλώς μόλις συνειδητοποιήσατε ότι η υπερβολική οικειότητα δεν επιτρέπει στη σχέση να πάρει τις απαιτούμενες ανάσες.
Αν είστε από τους τυχερούς που το σπίτι σας είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να επιτρέψει τις συνευρέσεις με τον εαυτό σας, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο να βρεθείτε με τον εαυτό σας εκτός σπιτιού, εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα ή διαλογισμού, για παράδειγμα. Και, θυμηθείτε, δεν είστε εγωιστές. Το να περνάτε λίγο χρόνο ο καθένας μόνος σας θα κάνει το χρόνο που περνάτε μαζί πολύ πιο χαρούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

WOMANNOW.GR LOVES...