Δίαιτα Dukan: Tα μυστικά, τα υπέρ και τα κατά

Η δίαιτα Dukan έγινε παγκοσμίως γνωστή και περιζήτητη μετά τον γάμο της Kέιτ Μίντλετον. Δεκάδες μοντέλα και σταρ του Χόλυγουντ έχουν παραδεχθεί ότι ακολούθησαν τη δίαιτα του γιατρού Πιερ Ντυκάν. Ο 72χρονος όμως Πιερ Ντυκάν  κρίθηκε ένοχος από τη γαλλική δικαιοσύνη για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και του απαγορεύτηκε να ασκεί την ιατρική. Ο λόγος που καταδικάστηκε ήταν η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου του mediato, ως μέσου για την απώλεια κιλών. Παρ΄ολ΄ αυτά στο βιβλίο του δεν μιλάει για φαρμακευτικά σκευάσματα, έγινε ανάρπαστο σε όλο τον κόσμο έστω κι αν γιατροί και διαιτολόγοι είναι πολύ σκεπτικοί στο κατά πόσο είναι ασφαλής μια τέτοια δίαιτα που χάνει κανείς πολύ εύκολα και γρήγορα κιλά.

 Tα μυστικά, τα υπέρ και τα κατά

Δίαιτα Dukan: Tα μυστικά, τα υπέρ και τα κατά

Τι άλλα χαρακτηριστικά έχει; Είναι ολιγοθερμιδική, πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελείται από 4 φάσεις :

  1. H φάση της επίθεσης: Ο στόχος αυτής της φάσης είναι η δραματική απώλεια βάρους, διαρκεί το περισσότερο 10 μέρες. Στη φάση αυτή επιτρέπεται απεριόριστη άπαχη πρωτεΐνη ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφών εκτός από 1 ½ κ.σ. βρώμης (τα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαγορευμένες τροφές)
  2. Η δεύτερη φάση: Περιέχει μέρες κατανάλωσης άπαχης πρωτεΐνης με εναλλαγή μέρας με πρωτεΐνη και λαχανικά (μη αμυλούχα λαχανικά)
  3.  Η τρίτη φάση: Είναι η φάση της προσυντήρησης όπου εντάσσονται και κάποιες άλλες κατηγορίες τροφίμων. Σε αυτή τη φάση εισάγονται και τα φρούτα και οι αμυλούχες τροφές.
  4.  Η τέταρτη φάση: Είναι η φάση της συντήρησης και στοχεύει στη δια βίου συντήρηση των κιλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΡΙΠΛΟ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΤΩΡΑ!

Τα υπέρ και τα κατά της δίαιτας: 

  • Το μεγαλύτερο «πλεονέκτημα- παγίδα»  είναι η γρήγορη απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη δίαιτα σε σχέση με άλλες πρωτεϊνικές δίαιτες υπερτερεί, γιατί επιτρέπει την κατανάλωση μόνο άπαχης πρωτεΐνης. Επίσης, τα άτομα που την ακολουθούν ενθαρρύνονται για αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Τέλος, υπάρχει σύσταση για μείωση πρόσληψης διαιτητικού νατρίου.
  • Είναι πασιφανές ότι η δίαιτα Dukan δεν είναι μια ισορροπημένη δίαιτα, καθώς αποκλείει ορισμένες τροφές για ένα σημαντικό διάστημα. Η συγκεκριμένη δίαιτα όπως κι όλες οι πρωτεϊνικές δίαιτες εξαναγκάζουν τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει λίπος ως καύσιμη ύλη με αποτέλεσμα την πρόκληση του φαινομένου της κέτωσης, το οποίο συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως δημιουργία προβλήματος στα νεφρά και αυξημένου ουρικού οξέος στο αίμα. Επιπρόσθετα , στην πρώτη φάση μπορεί να παρατηρηθεί κόπωση, κακοσμία στόματος, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.
  • Εν κατακλείδι, η δίαιτα Dukan μπορεί να βοηθάει στη γρήγορη απώλεια βάρους όμως οι άκρως περιοριστικές δυο πρώτες φάσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

Από την Αστερία Σταματάκη, Msc στην Κλινική διατροφή

Διαιτολόγος – διατροφολόγος
Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
www.astamataki.gr

Θέλετε κι άλλες ιδέες για τη διατροφή, το σώμα, το μακιγιάζ, τη μόδα, τις σχέσεις; Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και μπείτε στον όμορφο γυναικείο κόσμο του womannnow.gr

WOMANNOW.GR LOVES...