11 τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτυχθεί

d7642ff962dc26dce06839ef8ea2bab1Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, γι' αυτό μην σπεύσετε να αγχωθείτε αν το μωράκι σας αργήσει να μιλήσει σε σχέση με το μωρό της φίλης σας. Υπάρχουν ωστόσο πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενεργοποιήσετε τις δεξιότητές του και να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί

γρήγορα και ισορροπημένα!

Τον πρώτο μήνα 
Φροντίστε να περνάτε χρόνο με το παιδί σας κρατώντας το πολύ κοντά σας. Σε αυτή την ηλικία τα μωρά βλέπουν ό,τι βρίσκεται σε απόσταση ως 13 εκατοστά από αυτά. Καθώς τα μάτια του αναπτύσσονται, του αρέσει να εστιάζει στα πρόσωπα. Έτσι, όταν δεν κοιμάται, φέρτε τα πρόσωπά σας κοντά και... γνωριστείτε.

Τον δεύτερο μήνα
Βοηθήστε το μωρό σας να αναπτύξει τις κινήσεις των χεριών του και την όρασή του, κάνοντας παλαμάκια με τα χέρια του και τραγουδώντας του τραγουδάκια. Με τον καιρό θα αρχίσει να μιμείται τις κινήσεις και τη φωνή σας, μαθαίνοντας να συγχρονίζει τα χέρια και τα μάτια του με την γλώσσα ενώ αργότερα θα αρχίσει να αντιγράφει τις εκφράσεις σας.

Τον τρίτο μήνα
Το μωρό σας αρχίζει να παίζει με τα χέρια του και να κρατάει τα αντικείμενα. Ενθαρρύνετε τον συντονισμό χεριών-ματιών κρατώντας πολύχρωμες κουδουνίστρες και παιχνίδια και ενθαρρύνοντάς το να τα πιάνει. Επίσης, καθώς θα αρχίσει να σηκώνει το κεφάλι του, ενθαρρύνετε την αυτο-εξερεύνηση προσφέροντάς της ασφαλείς καθρέφτες για να κοιτάζεται. Αυτό θα το κάνει να σηκώσει ακόμη περισσότερο το κεφάλι, για να δει το...περίεργο πρόσωπο που την κοιτάζει.

Τον τέταρτο μήνα
Οι κοινωνικές, κινητικές και γλωσσικές του ικανότητες βρίσκονται σε άνθηση. Το μωρό σας θα δείξει τον ενθουσιασμό του στη θέα ενός πολύχρωμου παιχνιδιού, ενώ θα αρχίσει να κλαψουρίζει όταν του το πάρετε. Τον μήνα αυτό αρχίζει και το γαργάλημα! Το αντανακλαστικό στο γαργάλισμα ξεκινά την 14η εβδομάδα.

Τον πέμπτο μήνα
Τα μάτια του και τα αυτιά του αρχίζουν να λειτουργούν το ίδιο καλά με τα δικά σας. Το μήνα αυτό αρχίζει και η μωρολογία. Βοηθήστε το παιδί σας να μιλήσει απαντώντας στην μωρολογία του και επαναλαμβάνοντας σύμφωνα. Έτσι το βοηθάτε να μάθει να επικοινωνεί. Επαναλαμβάνετε τις λέξεις και ενθαρρύνετε το μωρό σας όταν προσπαθεί να σας μιμηθεί. Το μήνα αυτό αρχίστε να του διαβάζετε βιβλία, τονίζοντας τα αντικείμενα καθώς τα ονομάζετε.

Τον έκτο μήνα
Σύντομα το παιδί σας θα μάθει να κάθεται και να κινείται. Βοηθήστε το με το τοποθετείτε με την κοιλιά στο πάτωμα. Έπειτα βάλτε ένα παιχνίδι σε μικρή απόσταση από αυτό και ενθαρρύνετέ το να το πιάσει. Καθώς στην ηλικία αυτή τα παιδιά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του είναι αρκετά μεγάλα και ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές.

Τον έβδομο μήνα
Αναπτύξτε τις κινητικές ικανότητες του μικρού σας ενθαρρύνοντάς το να πιάνει μικρότερα αλλά ασφαλή αντικείμενα, όπως πλαστικά κουτάλια και κούπες. Η επαφή με τη φύση θα του κάνει εξίσου καλό. Πώς αντιλαμβάνεται άραγε το γρασίδι;

Τον όγδοο μήνα
Καιρός να τονώσετε την αίσθηση χώρου του μωρού σας αλλά και το λεξιλόγιό του. Αρχικά, δώστε του παιχνίδια που να χωρούν το ένα μέσα στο άλλο, όπως κατσαρόλες και τηγάνια. Ή ρωτήστε το μωρό σας «Πού είναι η μύτη σου;» ενώ στη συνέχεια θα αγγίζετε τη μύτη του. Επαναλαμβάνοντας το παιχνίδι με την προσθήκη νέων μελών του σώματός του, διδάσκετε το μωρό το νόημα των λέξεων.

Τον ένατο μήνα
Το μωρό σας αρχίζει να ενθουσιάζεται με το σχήμα των αντικειμένων. Τα παρατηρεί, τα επεξεργάζεται με τα χέρια του και πετάει στο πάτωμα. Φέρτε το σε επαφή με αντικείμενα που έχουν πτυχώσεις και πολλά επίπεδα. Καθώς τα επεξεργάζεται με προσήλωση, μαθαίνει να συγχρονίζει περισσότερο τα μάτια και τα χέρια του.

Τον δέκατο μήνα
Το μωρό σας απολαμβάνει να επεξεργάζεται πράγματα που είναι κρυμμένα. Παίξτε μαζί του κρυφτό και θα δείτε ότι θα ενθουσιαστεί. Επιπλέον θα το βοηθήσετε να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες αλλά και τη συνείδηση της μονιμότητας των πραγμάτων – ότι τα αντικείμενα δεν απομακρύνονται απαραίτητα επειδή εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε. Κρύψτε ένα πολύχρωμο αντικείμενο πίσω από ένα μαντήλι ή σε ένα κουτί με άμμο. Στη συνέχεια βάλτε το χέρι του παιδιά σου επάνω από το αντικείμενο και βοηθήστε το να το ανακαλύψει. Πολύ γρήγορα θα το κάνει χωρίς τη βοήθειά σας.

Τον ενδέκατο μήνα
Συνεχίστε να ενισχύετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας μέσω των παιχνιδιών και των τραγουδιών. Να θυμάστε ότι οι γλωσσικές ικανότητες ενισχύονται μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και όχι μέσα από τα DVD και την τηλεόραση, έτσι μιλάτε στο παιδί σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Μιλήστε του για το τι κάνετε, κάντε του ερωτήσεις και χρησιμοποιήστε χειρονομίες και διαφορετικούς τόνους. Σε λίγο δεν θα σας παρατηρεί απλώς.

WOMANNOW.GR LOVES...