10 τρόποι για ν΄απολαύσουν τα παιδιά, το ταξίδι

paidi tajidi"Μαμά φθάνουμε;", "Σε πόση ώρα;", "Κουράστηκα". Αν έχετε παιδιά είναι σα να ακούτε τις φωνές τους από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου κάθε δεκάλεπτο μέχρι να φθάσετε στον προορισμό των διακοπών σας.

Και μεταξύ μας, δεν έχουν κι άδικο, αφού εμείς πολλές φορές κουραζόμαστε σε μια μεγάλη διαδρομή. Πώς θα κάνουμε τα παιδιά μας να απολαύσουν το ταξίδι;

Φυσικά και πρέπει να δούμε την ηλικία του κάθε παιδιού. Δηλαδή ένα παιδί μέχρι τα 2 με 3 δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εκτός από το να απασχολείται με μικρά παιχνιδάκια που δεν θα του τα δώσετε όμως όλα από την αρχή. Θα του δίνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τον χρόνο που πρόκειται να ταξιδεύετε, ένα- ένα για να μην βαρεθεί.

  1. Να έχετε υπόψη σας ότι γενικά μέχρι τα 6 δεν έχουν σαφή αίσθηση του χρόνου. Άρα με το να τους πείτε ότι θα φθάσετε στον προορισμό σας σε 3 ώρες δεν έχει και μεγάλη σημασία, πάλι μπορεί να σας ρωτούν αν φθάνετε κάθε δεκάλεπτο.
  2. Ξεκινήστε τους μία κουβέντα για όλα όσα θα θελαν να κάνουν είτε μόνα τους, είτε μαζί σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Δώστε τους κι εσείς ιδέες. Συζητήστε μαζί τους. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που όμως θα είστε σίγουροι πως θ΄ακολουθήσετε. Όπως οτι ένα βράδυ, θα ανάψετε φωτιά στην παραλία, θα κάνετε βραδινό μπάνιο, θα φάτε στη θάλασσα, θα φτιάξετε μια γοργόνα από άμμο, θα τους μάθετε ρακέτες.
  3. Το ταξίδι είναι μια υπέροχη ευκαιρία για επικοινωνία. Μπορείτε να μάθετε πράγματα που δεν σας τα λένε στην καθημερινότητα. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις μπορείτε να καταλάβετε πώς νιώθουν, τι τους αγχώνει, τι τους ευχαριστεί σε σχέση με τους φίλους τους, την καθημερινότητά τους, τις ανάγκες τους. Μην τα πιέσετε όμως.
  4. Σε καμία περίπτωση μην δείτε το ταξίδι σαν ευκαιρία να μάθουν, τα μεγαλύτερα, πολλαπλασιασμό, πρόσθεση ή ορθογραφία...Ναι, αρκετοί γονείς το κάνουν. Το θέμα είναι να συνδέσουν το ταξίδι με κάτι ευχάριστο.Σκεφτείτε εσείς να πηγαίνετε διακοπές και κάποιος να σας ζητάει το μπάτζετ για το επόμενο πρότζεκτ το οποίο σας δυσκολεύει.
  5. Μιλήστε τους για τον τόπο που θα πάτε. Αν είναι νησί ξεκινήστε από τα απλά. Τι είναι το νησί. Μιλήστε τους για τα επαγγέλματα, για τους ψαράδες, τους ναυτικούς. Μιλήστε τους για τους πειρατές, εξάψτε το ενδιαφέρον τους.
  6. Κοιτάξτε μαζί τους έξω από το παράθυρο και σχολιάστε όσα βλέπετε. Πείτε τους για τα δάση, για τα πλατάνια, για τη θάλασσα. Μεταφέρετέ τους γνώσεις υπό τη μορφή κουβέντας.
  7. Παίξτε παιχνίδι φαντασίας με τα... σύννεφα. Τι βλέπει ο καθένας, τι φαντάζεται πως είναι αυτό το σύννεφο;
  8. Παίξτε παιχνίδια. Όπως να μιλάνε... κορακίστικα, να πουν ζώα, πουλιά, λέξεις που αρχίζουν από άλφα, πράγματα που έχουν χρώμα κόκκινο, πράσινο κλπ.
  9. Να έχετε μαζί σας πάντα μικρά σνακς, νερό, χαρτομάντηλα. Ένα παιδί που διψάει ή πεινάει, δεν μπορεί να μείνει ήσυχο ή ν΄απολαύσει το ταξίδι.
  10. Στην τελευταία περίπτωση κι αν μπορείτε, πάρτε τους ένα μικρό dvd player με μπαταρία και βάλτε τους να δουν μια ωραία ταινία κινουμένων σχεδίων.

WOMANNOW.GR LOVES...