10 τρόποι για να πείτε "όχι" στο παιδί σας, θετικά

ohiΤο «όχι» είναι μια λέξη γεμάτη εξουσία, σύντομη και εύκολη να την πει κανείς. Τα παιδιά μας  μάς ακούνε  να τη χρησιμοποιούμε πολλές φορές. Είναι απαραίτητο μάλιστα για έναν γονέα να πει «όχι» σε ένα παιδί, έτσι ώστε κι εκείνο με τη σειρά του αργότερα   να μπορεί  να πει «όχι» στον εαυτό του και στους άλλους. Τα παιδιά, όπως και ορισμένοι ενήλικες, δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτικά στο «όχι», όμως είναι πολύ σημαντικό  να τα μάθουμε να το δέχονται. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιείτε αυτή τη μικρή λέξη για να τους περάσετε θετικά μηνύματα.

1. Κρατήστε μια ισορροπία
Ο αληθινός κόσμος είναι γεμάτος «ναι» και «όχι» και το παιδί σας πρέπει να μάθει να δέχεται και τα δύο. Ελέγξτε πόσες φορές την ημέρα απαντάτε θετικά σε κάποιο αίτημά του και πόσες αρνητικά. Αν είστε όλο «όχι», το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μεγαλώσετε ένα παιδί γεμάτο άρνηση. Αν πάλι είστε όλο «ναι», το παιδί σας δεν θα μάθει ποτέ ότι δεν μπορεί να γίνεται πάντα το δικό του. Βρείτε την χρυσή τομή.

2. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές
Όταν το παιδί μας ζητάει επίμονα να κάνει κάτι, συνήθως το αρνούμαστε με την ίδια επιμονή. Εξερευνήστε τις προοπτικές: του το αρνείστε για τώρα ή για πάντα; Τι άλλο μπορεί να κάνει στη θέση αυτού; Πόσο σημαντικό είναι για εκείνο; Μήπως μπορεί να το κάνει όταν θα έχει ολοκληρώσει κάτι που θέλετε να γίνει από μέρους του; Δίνοντάς του εναλλακτικές το βοηθάτε να καταλάβει ότι δεν είστε απλώς ένας αυστηρός και αδιάλλακτος γονιός.

3. Πείτε «όχι» χωρίς λόγια
Από πολύ νωρίς ένα παιδί μπορεί να κατανοεί τη γλώσσα του σώματος του γονιού και τα σημάδια που σημαίνουν «stop». Αν μάλιστα το έχετε συνηθίσει να του λέτε «ναι» με όλους τους πόρους του σώματός σας, να είστε σίγουροι ότι αμέσως θα καταλάβει τη διαφορά.

4. Βρείτε το «βλέμμα»
Καμιά φορά ένα και μόνο βλέμμα μπορεί να πει περισσότερα από πολλές λέξεις. Και να είστε σίγουροι ότι και το παιδί σας συμφωνεί με αυτό, ιδιαίτερα όταν η άλλη επιλογή είναι να του κάνετε παρατήρηση δημοσίως. Προσοχή όμως, το βλέμμα σας πρέπει να δείχνει ότι αποδοκιμάζετε τη συμπεριφορά του παιδιού , όχι το ίδιο το παιδί. Συνοδεύστε το βλέμμα με μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο ή με την δήλωση: «σ' αγαπώ πολύ αλλά δεν μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό».

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΝΕΙΣ, ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

5. Προσθέστε μια κατάφαση στην άρνηση
Το να πείτε σε ένα παιδί «δεν μπορείς να κάνεις αυτό», συχνά εκτός από δύσκολο είναι και σκληρό. Αν όμως του πείτε «δεν μπορείς να πάρεις το μαχαίρι, μπορείς όμως να πάρεις την μπάλα», τότε η άρνηση μετριάζεται κατά πολύ. Γι' αυτό, δίπλα στην άρνηση, φροντίστε να έχετε μια κατάφαση που θα ανοίξει στο παιδί σας νέους ορίζοντες και μπορεί να το κάνει να ξεχάσει την άρνηση.

6. Αποφύγετε τις παγίδες
Αν πηγαίνετε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών για να αγοράσετε δώρο στο βαφτιστήρι σας μαζί με το παιδί σας, είναι σχεδόν αναπόφευκτη η κατάληξη που θα έχει η μικρή αυτή βόλτα: το παιδί σας θα θέλει σίγουρα κάποιο από τα παιχνίδια και η επίσκεψη στο πολυκατάστημα θα καταλήξει σε μάχη. Γι' αυτό είτε αποφύγετε να πάτε για ψώνια με το παιδί σας, ή πριν μπείτε στο κατάστημα εξηγήστε του ακριβώς το σκοπό της επίσκεψης και ότι τα χρήματά σας προορίζονται μόνο για ένα δώρο.

7. Προσωποποιήστε το «όχι»
Το να χρησιμοποιείτε το όνομα του παιδιού σας δίπλα σε αυτήν την τόσο αρνητικά φορτισμένη λέξη, με ένα μαγικό τρόπο καταφέρνετε να αποβάλετε μακριά πολλή από την αρνητική της ενέργεια. Προσθέτοντας το όνομα του παιδιού σας κάνετε ακόμη και το «όχι» να ακούγεται πιο γλυκό, ενώ δείχνετε ότι το σέβεστε ως  ακροατή.

8. Δείξτε κατανόηση
Ακόμη κι όταν χρειάζεται να αρνηθούμε κάτι στο παιδί μας, δεν χρειάζεται να είμαστε αγενείς. Μπείτε στη θέση του παιδιού και προσπαθήστε να κατανοήσετε την ανάγκη του να κάνει το συγκεκριμένο πράγμα και τη σημασία που δίνει σε αυτό. Αρνηθείτε ευγενικά χωρίς να φωνάξετε ή να μακρηγορήσετε.

9. Όταν το λέτε να το εννοείτε
Το να πείτε σε ένα παιδί «όχι» αν πρόκειται να το αναιρέσετε λίγη ώρα μετά δεν σημαίνει τίποτα. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι όταν τους λέμε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, εννοούμε ακριβώς αυτό. Αν είστε διατεθειμένοι να κάνετε «κωλοτούμπα» σε μια απαγόρευσή σας, να ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα χρειαστείτε να ξανακάνετε.

10. Καθιερώστε την ημέρα του «ναι»
Κανένας γονιός δεν θέλει να λέει συνέχεια όχι και να χαλάει τη διάθεση του παιδιού του αλλά και τη δική του με αρνήσεις και απαγορεύσεις. Και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όντως. Γι' αυτό διαλέξτε μια μέρα και πείτε στο παιδί σας ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλει αυτό, αφήνοντάς το να επιλέξει τρία πράγματα που θέλει να γίνουν, με τη δική σας συγκατάθεση φυσικά. Εφιστείτε του την προσοχή να μην χαραμίσει τις τρεις επιθυμίες του σε ανούσια πράγματα ή σε πράγματα που σε λίγο θα θέλει να αντικαταστήσει με άλλα. Έτσι, το παιδί σας θα καταλάβει ότι δεν είστε ένας γονιός που λέει μόνο «όχι», αλλά ένας γονιός που ξέρει να λέει και «ναι» με όλη του την καρδιά.

WOMANNOW.GR LOVES...