10 πράγματα που πρέπει να λέμε στα παιδιά μας διαρκώς

e548d72bebc4154a8487fa6b9a721c4bΕίναι μια σχέση μοναδική. Γι' αυτό και τα όσα μοιραζόμαστε με το παιδί μας δύσκολα τα εκστομίζουμε σε άλλους. Συγκεντρώσαμε μερικές φράσεις που, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνουν τη σχέση μας μαζί τους, ακόμη πιο ξεχωριστή και βοηθούν το παιδί μας να μεγαλώσει σωστά και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας.

1. «Σ’ αγαπώ»
Είναι οι πιο όμορφες λέξεις και οι πιο μεστές νοήματος, που μπορεί να ακούσει ένας άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δύο λέξεις που δεν θα τις βαρεθεί ποτέ. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα! Αν και, μεταξύ μας, δεν χρειαζόταν ιατρική συνταγή. Οι λέξεις αυτές βγαίνουν αυθόρμητα όταν πρόκειται για το παιδί μας.

2. «Είμαι πολύ περήφανη για εσένα»
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε ή που είπε είναι κομβικής σημασίας, αφού του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του, για να πετύχει ακόμη μεγαλύτερους στόχους. Μην φοβάστε να επιβραβεύετε και να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρά. Έτσι, θα το οδηγήσετε στα μεγάλα.

3. «Σου είπα, όχι»
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι τα αγαπάμε. Εξίσου ανάγκη έχουν όμως τα όρια και την καθοδήγηση από τους γονείς τους, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα, ότι υπάρχουν περιορισμοί. Πολλές φορές είναι δύσκολο για έναν γονιό να λέει «όχι» στο παιδί του και να επιμένει σε αυτό. Πιστέψτε μας, όμως, στο μέλλον θα σας ευγνωμονεί γι' αυτά τα «όχι».

4. «Μίλησέ μου, τι σε απασχολεί;»
Τα μικρά προβλήματα του παιδιού μας, στο μυαλουδάκι του φαντάζουν τεράστια. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση αυτό που απασχολεί το παιδί σας να είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντο. Μην βιαστείτε να πείτε ότι το παιδί σας λέει... παραμύθια. Ακούστε το προσεκτικά και βοηθήστε το να διαχειριστεί αυτό που το απασχολεί. Έτσι μόνο θα το κάνετε να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για ό,τι του συμβαίνει και να σας ανοιχτεί.

5. «Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος»
Όταν ένα παιδί κλαίει, συνήθως η απάντησή μας είναι «Σταμάτα να κλαις». Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πως είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματά του. Αν το παιδί σας πονάει ή είναι στενοχωρημένο, αφήστε το να κλάψει και πείτε του: «Αν πονάς, κλάψε μέχρι να σου περάσει». Δίνοντάς του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί το ίδιο με τα συναισθήματά του και όχι με το πώς νομίζετε εσείς πως θα έπρεπε να νιώθει.

6. «Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη»
Το παιδί σας, όπως και όλα τα παιδιά και οι ενήλικες του κόσμου, είναι προδιαγεγραμμένο να κάνει λάθη. Θα πέσει, θα προκαλέσει, ζημιές, θα πει και θα κάνει κάτι που δεν πρέπει. Γι' αυτό και η γονεϊκή... αλλεργία στα παιδικά λάθη, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το να τα κρατάτε το παιδί σας σε μια γυάλα, το να του στερείτε κάθε απόλαυση από φόβο μήπως κάνει κάτι λάθος, σε καμιά περίπτωση δεν το βοηθά να νιώσει αυτοπεποίθηση και να μεγαλώσει νιώθοντας ικανό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι, αφού τα κάνει, να το βοηθήσετε να το διαχειριστεί.

7. «Αν δεν θες, μην το κάνεις»
Έχουμε γεμίσει την καθημερινότητα των παιδιών μας με τόσες πολλές υποχρεώσεις που συχνά ξεχνάμε ότι δυσκολεύονται να σηκώσουν στους παιδικούς τους ώμους το τόσο φορτωμένο πρόγραμμά τους. Ξεχνάμε όμως πως, όπως ακριβώς και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρόνο χωρίς να κάνουν τίποτε, να ξεκουραστούν και να ονειροπολήσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιδιού. Όταν δείτε ότι το παιδί σας δυσανασχετεί και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στο γεμάτο πρόγραμμά του, βοηθήστε το να αναπνεύσει. Κανένα παιδί δεν έγινε λιγότερο έξυπνο ή καλλιεργημένο επειδή χρειάστηκε ένα διάλειμμα.

8. «Είσαι ό,τι πιο πολύτιμο έχω»
Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε την άνευ όρων αγάπη των γονιών μας. Λέγοντας στο παιδί μας πόσο σημαντικό είναι για εμάς, ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή του και το βοηθάμε να αισθανθεί σημαντικό.

9. «Προχώρα, σε στηρίζω»
Στη διάρκεια της ζωής του, το παιδί μας θα πάρει πολλές αποφάσεις. Πολλές από αυτές θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολες. Χρέος δικό μας είναι να του δείξουμε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα σε ό,τι κι αν αποφασίσει και ότι εμείς θα είμαστε δίπλα του για να το στηρίξουμε, να τον συμβουλέψουμε, να το παρηγορήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί μας να ξέρει ότι οι γονείς του θα είναι εκεί να το περιθάλψουν αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα ήθελε.

10. «Μπράβο που προσπάθησες»
Πολλές φορές το παιδί μας δεν θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο του. Εμείς όμως οφείλουμε να επιβραβεύσουμε την προσπάθειά του. Έτσι θα του δείξουμε ότι πολλές φορές η προσπάθεια αρκεί για να γίνουμε πιο δυνατοί και να πάρουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε και να προσπαθήσουμε και πάλι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα τον περιστοιχίσουν στη ζωή του, θα θέλουν αποτελέσματα. Για εμάς τους γονείς του, αρκεί να δούμε εκείνη τη φλόγα στα μάτια του, τη φλόγα της προσπάθειας.

 

 

WOMANNOW.GR LOVES...